Ексклюзиви
середа, 23 січня 2019 12:24

Уряд Гройсмана знищує національного виробника - Запоріжтрансформатор

Уряд Гройсмана знищує національного виробника - Запоріжтрансформатор

Кабінет міністрів на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом знищує вітчизняного виробника якісного трансформаторного обладнання та робить його неконкурентноспроможним через податкові пільги для імпортної продукції іноземних виробників. Про це йдеться в опублікованому листі до прем'єр-міністра від ПрАТ "Запоріжтрансформатор", в якому вони закликають уряд внести відповідні правки до перехідних положень Податкового кодексу.

Наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила зміни Податкового кодексу та фактично до кінця 2022 року звільнила від оподаткування податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України товарів, зокрема трансформатори з рідким діелектриком потужністю понад 10 тис. кВа.

"Через пункт про ввезення на митну територію України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами, іноземні виробники трансформаторів з рідким діелектриком потужністю понад 10 тис. кВа отримали суттєві пільги при здійсненні операцій з ввезення своєї продукції на територію України — звільнення від сплати ПДВ, та як наслідок — здешевлення продукції іноземного виробника на 20% у порівнянні з аналогічною продукцією вітчизняного виробництва" - сказано в листі.

Після таких пільг для іноземних компаній вітчизняний виробник потрапив під дискримінацію, незважаючи на стратегію уряду щодо рівних умов для всіх учасників господарських відносин.

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі в своїх листах зазначило, що вітчизняні та іноземні учасники всіх форм власності беруть участь у процедурах закупівлі на рівних умовах, оскільки законодавством визначено такий принцип здійснення закупівель, як недискримінація учасників. Проте фактично цей пункт було проігноровано, адже ПрАТ "Запоріжтрансформатор" було буквально дискриміновано відсутністю ПДВ на імпортну продукцію будь-якого іноземного виробника, коли на продукцію нашого підприємства ПДВ встановлений" - вказує виробник.

На підприємстві впевнені, що це призведе до фактичного знищення вітчизняного виробника трансформаторного обладнання, оскільки воно стане неконкурентноспроможним на ринку.

"Зробивши нашу продукцію на 20% дорожче іноземної, депутатський корпус Верховної Ради не замислився над тим, що Україна може втратити своє єдине, потужне, стратегічне підприємство в електроенергетичній галузі, і що від цього в рази втратить обороноздатність країни, і що така їх діяльність є злочинною діяльністю. Ліквідація цього підприємства означатиме втрату біля трьох тисяч робочих місць у м. Запоріжжі, зростанню соціальної напруги, занепаду культурного та спортивного розвитку нашого регіону" — стверджує колектив ПрАТ "Запоріжтрансформатор".

Більше того, у зверненні колектив підприємства наводить постанову уряду РФ, яка забороняє ввезення в Російську Федерацію товарів, країною походження або країною відправлення яких є Україна або які переміщуються через територію України. За переліком згідно додатку, ПрАТ "Запоріжтрансформатор" є виробником всієї лінійки трансформаторів, що стали забороненими до ввезення на територію РФ. У таких діях співробітники вбачають приєднання українського уряду до санкцій країни-агресора.

"Аналіз таких дій у їх системному взаємозв'язку та майже одночасне введення заборони на ввезення в Російську Федерацію товарів, які в Україні виробляє лише ПрАТ "Запоріжтрансформатор", та звільнення від оподаткування товарів іноземного виробництва, аналогічної продукції, що випускається ПрАТ "Запоріжтранформатор", може свідчити про сплановану акцію проти вітчизняного товаровиробника", - вважають на підприємстві.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Гройсмана знищує національного виробника - Запоріжтрансформатор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути