вівторок, 23 червня 2020 10:27

Улюблений напій українців може зникнути

Улюблений напій українців може зникнути
Урожай кави сорту робуста може суттєво скоротитися. Фото: pixabay.com

Виробництво кави сорту робуста зменшується на 14% з кожним збільшенням середньої температури на 1 градус Цельсія. Це може спричинити зникнення цього сорту кави.

Раніше вважалося, що кава робуста менш залежна від умов зростання (плантації розташовуються на нижніх частинах схилів). Справа в тому, що історично цей вид розвивався в низинах долини річки Конго в Центральній Африці, де середні температури досить високі.

Нове дослідження було засноване на 10-літніх спостереженнях за врожайністю 798 ферм в Індонезії і В'єтнамі (ці дві країни займають 55 відсотків у світовому виробництві робусти). Аналіз показує, що оптимальний діапазон температур для робусти становить 20,5 градуса за Цельсієм, що помітно нижче температур, які раніше вважалися оптимальними. При кожному збільшенні на 1 градус в цьому новому оптимальному діапазоні врожайність знижується на 14%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штрафи за порушення карантину: українці заплатили мільйони

"Наші результати показують, що цей сорт кави набагато чутливіший до температури, ніж вважалося раніше. Його виробничий потенціал може значно знизитися в разі підвищення температури в умовах зміни клімату, ставлячи під загрозу багатомільярдну кавову індустрію і мільйони фермерів", — говорять автори з Університету Південного Квінсленда в Австралії.

Результати дослідження контрастують з поточними оцінками, що спираються на історичні ботанічні дослідження в Центральній Африці, які припустили, що в робусти вища температурна стійкість.

Додамо, кава арабіка, яку вважають кращою поціновувачі кави за її чудовий смак, ще чутливіша до зміни температури. Фермери, які вирощують каву на нижчих висотах навколо тропіків, змінили свої дерева арабіки на дерева робусти.

"Ці дані надають базову інформацію фермерам, інвесторам приватного сектора й урядам, щоб адаптувати свої плани з виробництва кави в умовах зміни клімату", — сказав Алессандро Крапаро, співавтор нової роботи.

Пандемія коронавірусу призвела до зростання попиту на кавові боби в усьому світі. Жаровні намагалися накопичити кавові запаси, щоб задовольнити попит споживачів на тлі проблем із поставками через карантин.

На думку фахівців із Національної академії наук США до 2070 року середньорічна температура на планеті зросте в середньому на 7,5 градуса. Це означає, що близько 30% населення світу житимуть в умовах сильної спеки.

Зараз ви читаєте новину «Улюблений напій українців може зникнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути