Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2013 11:29

Українську економіку чекають скрутні часи, але влада нічого не робить - експерт

Українську економіку чекають скрутні часи, але влада нічого не робить - експерт
Борис Кушнірук: Доходи підприємств і населення падають. Фото: blogs.pravda.com.ua

Перший квартал нинішнього року показав, що в українській економіці розвиваються негативні тенденції.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук.

- Це пов'язано з процесами, які відбуваються у світовій економіці. Маємо продовження стагнації у більшості країн або зовсім невелике поліпшення. Українська економіка дуже залежна від експортних галузей, насамперед, металургії та хімії. А для них нині ситуація на зовнішніх ринках не сприятлива. Це тягне за собою погіршення стану справ і в інших секторах.

Доходи підприємств і населення падають. Нацбанк вдається до вже неприхованої емісії грошей. За перший квартал уряд пустив додатково в обіг і викупив облігацій на 19 мільярдів гривень. У недавні часи така емісія була річною. Тому в наступні квартали слід очікувати погіршення ситуації. Тим паче, що влада не робить ніяких кроків по підвищенню ефективності виробництва, демонополізації, боротьбі з корупцією, переорієнтації попиту на внутрішніх виробників.

Як позначиться на наших олігархах криза на Кіпрі?

- Більшість з них тримали гроші в інших країнах. Хоча в кіпрських банках було 17 мільярдів доларів українців. І не тільки олігархів. Там ховали свої прибутки представники середнього і малого бізнесу, щоб менше податків платити в Україні. До того ж вони невпевнені у захисті прав власності. Але підприємці здебільшого використовували цей офшор тільки як інструментарій для вивезення коштів з України і повернення їх назад у вигляді інвестицій чи кредитів. Якщо тепер Кіпр неспроможний бути тихою гаванню для грошей, тоді олігархи шукатимуть інший інструментарій, нову юрисдикцію для безпечного руху коштів. Це додасть додаткових проблем економіці.

Що цьогоріч очікує аграрний комплекс?

- Це найбільш динамічний сектор економіки, який має усі умови для успішного розвитку. І якщо уряд не робитиме особливих дурниць, то аграрії можуть сподіватися на непоганий врожай і гарні прибутки.

Якою буде ситуація в металургії і хімії?

- Вона залишатиметься у важкому стані ще довго, можливо, кілька років. Світовий ринок останніми роками тримався на великому попиті з боку Китаю, оскільки його економіка активно розвивалася. Тепер у них з'явилися "мильні бульбашки" у будівництві. Ціни на нерухомість зашкалюють, люди з середнім достатком не можуть купити житло. Країна змушена зупиняти інфраструктурну розбудову. А значить імпорт металу їй не потрібен. Навпаки, Китай буде вимушений експортувати продукцію своєї металургії. Тому в найближчий час я не бачу передумов для відновлення цього ринку. Це призведе до скорочення виробництва наших металургійних підприємств. Хіба що у світі відбудеться велика війна із значними руйнуваннями і виникне необхідність відновлювати міста, села, мости, дороги тощо.

Що повинен зробити уряд для пожвавлення економіки?

- Найперше потрібно запроваджувати енергоощадні технології, стимулювати заходи з енергозаощадження. Для цього можна запроваджувати податкові пільги, часткове бюджетне фінансування, надавати пільгові кредити Нацбанку тощо. Адже вартість енергоносіїв у вітчизняній продукції надмірно висока. Якщо скоротити затрати на це, з'явиться можливість створити попит на іншу продукцію, стимулювати виробництво товарів широкого вжитку. Так само слід орієнтувати населення на заощадження тепла і електроенергії.

По-друге, треба розпочати демонополізацію економіки, насамперед комунального господарства. Його нинішня монополізація не дозволяє запроваджувати енергозаощадження. Адже якщо люди вкладуть гроші в енергозаощадження, їм просто підвищать тарифи.

Третій крок - максимальна прозорість використання бюджетних коштів. Адже це сотні мільярдів гривень. Поки їх будуть розкрадати або виділяти не на конкурентних засадах, а для "своїх", лікарі й медики і надалі отримуватимуть жебрацькі зарплати.

Наскільки тінізація заважає розвивати економіку?

- Тінізація виникає не сама по собі, а є наслідком корупції. Наприклад, щоб отримати державне замовлення, підприємець вимушений дати хабара чиновнику. Але ж він не може провести по бухгалтерії такий рядок - "виплата хабара". Тому приховує частину продукції від обліку. Подібна ситуація виникає через зарегульованість економіки. Чиновник чи податківець можуть знищити виробництво, відібравши документацію чи заблокувавши рахунки. І бізнес має відкуплятися. Ще одна проблема - надмірні відрахування до соціальних фондів. Підприємці змушені проводити операції без документів, щоб мати кошти на виплату людям реальну зарплату.

Якщо з усім цим не боротися, то ситуація тільки погіршуватиметься. Поки що нема чинників, які б стимулювали економіку. Влада нічого не робить для її розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Українську економіку чекають скрутні часи, але влада нічого не робить - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути