понеділок, 23 січня 2012 16:20

Українські аграрії отримують від держави у 160 разів менше грошей, ніж європейські

Українські аграрії отримують від держави у 160 разів менше грошей, ніж європейські

За рахунок державної підтримки європейські фермери можуть не занижувати ціни на агропродукцію нижче за рівень рентабельності.

У свою чергу, обсяг бюджетної підтримки українських фермерів значно нижчий, тому через великий врожай вони часом змушені працювати на межі збитку.

Про це розповів генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа в ефірі "Ера FM".

"На Заході фермери більш платоспроможні. Коли вони бачать, що низькі ціни, то просто не продають свою продукцію - значну кількість зерна можуть утримувати у перехідних залишках", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зійде близько половини площ озимих - експерт

За його словами, в Європейському союзі підтримка аграріїв становить близько 50 млрд євро, а в Україні останніми роками не перевищує 3-3,5 млрд грн.

"Це дві відчутні різниці. Коли у європейських функціонерів запитуєш, чи може бути така ситуація, що не вистачить грошей на інтервенції, то вони просто не розуміють запитання. По суті, аграрний сектор там - священна корова, і ніхто не думає, щоб урізати аграрний бюджет. А якщо і урізають, до дуже обережно і консервативно", - наголосив Лапа.

Він також зауважив, що українські сільгоспвиробники залишаються сам на сам з фінансовими проблемами навіть під час економічних криз.

Зараз ви читаєте новину «Українські аграрії отримують від держави у 160 разів менше грошей, ніж європейські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути