вівторок, 11 вересня 2018 11:38

Українська промисловість уповільнює темпи зростання через проблеми на "УЗ"

Українська промисловість уповільнює темпи зростання через проблеми на "УЗ"
Гірничо-металургійний комплекс, енергетика, хімія, виробництво будматеріалів, а також аграрний сектор сильно залежать від залізниці, яка є для них основним, а часто і безальтернативним перевізником

Заявлені українським урядом цілі щодо зростання промислового виробництва на поточний рік можуть виявитися невиконаними через проблеми з логістикою. Про це пише президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков у своєму блозі на сторінках видання "НВ Бізнес".

Каленков нагадав, що згідно затвердженого урядом прогнозу економічного і соціального розвитку України в поточному році промислове виробництво має зрости на 3,9%, а за оптимістичним сценарієм - на 5%.

"Проблеми з перевезенням вантажів залізницею, які проявилися влітку, вже знайшли своє відображення в статистиці промислового виробництва. За даними Держстату, починаючи з першого літнього місяця зростання промислового виробництва почало сповільнюватися, а в липні з урахуванням сезонного фактору, скоротилося по відношенню до червня на 1,3 %. В серпні показник може бути зовсім неоптимістичним", - пише президент "Укрметаллургпрому".

Він підкреслив, що ключові галузі української промисловості - гірничо-металургійний комплекс, енергетика, хімія, виробництво будматеріалів, а також аграрний сектор сильно залежать від залізниці, яка є для них основним, а часто і безальтернативним перевізником. В ГМК, частка якого в промвиробництві складає приблизно третину, для виплавки тонни сталі потрібно перевезти 4 тонни різної сировини.

Президент "Укрметаллургпрому" зазначив, що сьогодні у складах українських гірничо-збагачувальних комбінатів накопичено 700 тис. тонн продукції при нормативі в 150 тис. тонн. За серпень підприємства недовантажили своїм контрагентам продукції більш ніж на 100 млн дол. І у вересні цей показник перекритий не буде, а значить, підприємства зіткнуться з необхідністю скорочувати обсяги виробництва.

"Оскільки Україна все ще залишається індустріальною державою, уповільнення темпів зростання промисловості неминуче відіб'ється і на динаміці зростання ВВП. Більш того, зниження надходжень валютної виручки в країну вже безпосередньо впливає на курс гривні, який останнім часом неухильно йде вниз", - акцентував Каленков.

Нагадаємо, на нараді в Державній регуляторної службі, що проходила вкінці серпня, представники промислових асоціацій і підприємств звернули увагу на критичну ситуацію з перевезенням вантажів "Укрзалізницею". За інформацією учасників наради, сьогодні на залізницях кинутими стоять сотні складів, а дефіцит локомотивів перевищує 100 од., за оцінками фахівців.

Зараз ви читаєте новину «Українська промисловість уповільнює темпи зростання через проблеми на "УЗ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути