Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2018 15:34

Українська фінансова піраміда PrivateFX: батьки-засновники

Риба завжди гниє з голови. А погано приготована риба - наслідок провини кухаря і власника ресторану. Кухаря - за те, що недбало підійшов до своєї роботи, власника - за те, що найняв такого кухаря, а їх обох - за те, що обдурили довіру споживача, користуючись своїм власним ім'ям в корисливих інтересах.

Таким "власником ресторану" в історії з компанією PrivateFX виявився український інвестиційний банкір і генеральний директор інвесткомпанії Concorde Capital Мазепа Ігор Олександрович.

А хто ж "кухар", який заварив спільно і під безпосереднім керівництвом Ігоря Мазепи кашу з сокири під назвою "PrivateFX"? Їх було кілька.

По-перше, це Олександр Биков, який був представлений клієнтам PrivateFX в якості одного зі старших співробітників Конкорда, поставленого головним акціонером ПриватФХ Ігорем Мазепою на чолі належного йому брокера в якості CEO (гендиректора).

Цікаво, що навіть встановлення точної назви посади Бикова в "ПриватФХ" призвело до курйозу. Якщо вірити візиткам Бикова, в PrivateFX він займав посаду не Chief Executive Officer, тобто головного виконавчого директора, а Chief Operational Officer, що означає "Головний операційний директор".

  Візитівка Олександра Бикова
Візитівка Олександра Бикова

Для тих, хто не розуміє корпоративну термінологію, - головний операційний директор - це людина, яка відповідає за щоденну діяльність компанії, як правило, це "друга" людина в компанії після CEO. І звідси виникає логічне запитання - а хто тоді був СЕО? Можливо, сам Ігор Мазепа?

Як видно з зображення, пан Биков, ймовірно, працював у "ПриватФХ" "за сумісництвом", адже, як свідчить його друга візитівка, він також займає (займав) посаду Chief Financial Officer, тобто фінансового директора у "Конкорд капітал". При цьому, за даними самої "Конкорд капітал", у неї немає і ніколи не було в штаті такої посади як фінансовий директор.
За словами ж клієнтів PrivateFX, які особисто спілкувались з Биковим, ця людина, поставлена Ігорем Мазепою відповідальною за операційну діяльність в PrivateFX, не могла сказати практично жодного слова про те, як ці щоденні операції здійснювались.

Але Биков був далеко не єдиним "кухарем ресторану". Другим за вагомістю (але, ймовірно, першим за впливовістю) був інтернет-маркетолог Павло Кримов.

Ніхто з людей, які представляли PrivateFX за часів роботи брокера, включаючи і головного акціонера Ігоря Мазепу, ніколи публічно не згадували про Павла Кримова як про особу, причетну до "ПриватФХ" будь-яким шляхом. Проте існує інтерв'ю, під час якого Павло Кримов розповідає клієнтові PrivateFX Дмитру Льоушкіну про те, чому, на його думку, збанкрутував один з попередніх проектів Кримова - компанія Forex Trend, на руїнах якої, власне, і був побудований форекс-брокер PrivateFX.

Це має значення, оскільки виникають кілька питань. Головне з яких - яким чином банкрутство компанії "Форекс Тренд" призвело інвестбанкіра Ігоря Мазепу до створення своєї власної компанії-брокера "Прайвет ЕфІкс"? За весь час її роботи клієнти отримали лише одну невиразну відповідь на дане питання - "Конкорд капітал" і особисто Мазепу нібито зацікавила клієнтська база, а також унікальні продукти і напрацювання "Форекс Тренд".

"Унікальним напрацюванням" в цій історії можна назвати цинізм, з яким колишнім клієнтам "Форекс Тренд" спершу було запропоновано перейти в "Прайвет ЕфІкс" на умовах довкладання на депозити живих грошей, сума яких дорівнювала б розміру понесених у "Форекс Тренд" втрат Згодом потрібно було "відпрацьовувати" вкладене в обидві компанії шляхом виконання певних торгових і інвестиційних умов. Умови саме цієї пропозиції вийшли з-під пера Павла Кримова. Саме він є головним ідеологом залучення клієнтської бази під дану пропозицію і репутацію головного акціонера компанії Ігоря Мазепи.

Очолювана ним "Конкорд капітал" - це по факту не одне єдине підприємство. У неї безліч різних однойменних підрозділів, які зареєстровані переважно в офшорних зонах, і через які, власне, і здійснюються всі інвестиційні та грошові операції. Однак лише одне із загальної безлічі таких підрозділів удостоїлося особливого місця у всій структурі Конкорда - а саме, компанія Concorde Investments. Пряме посилання на неї розміщується на офіційному сайті "Конкорд капітал".

 

Фірма Concorde Investments, зареєстрована на Кіпрі в якості інвестиційної компанії. Раніше вона носила ім'я Skopalino Finance. Згодом була придбана "Конкорд капіталом" у Павла Геннадійовича Кримова, який деякий час навіть офіційно займав посаду директора даної компанії. При чому, угода відбулася вже після запуску брокера PrivateFX, приблизно в той момент, коли у брокера з'явилися фінансові проблеми. Дані кіпрських реєстрів все це наочно підтверджують.

 

І це підводить до людини, яку можна назвати ще одним "кухарем" PrivateFX, - Льоушкіна Дмитра Геннадійовича.

Якщо Павло Кримов виступив ідеологом і головним стратегом залучення вкладників збанкрутілого "Форекс Тренд" до новоствореної компанії PrivateFX, то Дмитро Льоушкін виконав роль неформального директора зі зв'язків з громадськістю, чи то пак посередника і сполучної ланки між Ігорем Мазепою, Конкорд Капіталом, Павлом Кримовим і клієнтами Форекс Тренд / Прайвет ФХ. Головне завдання - переконати потенційних вкладників у тому, що репутація Ігоря Мазепи - краще за всі інші гарантії "надійність" їх вкладів, таких як європейська ліцензія, участь у фонді гарантування інвестицій і підтверджений документально дозвіл торгових угод на ринку.

Але коли ця роль була з успіхом виконана, а у брокера намітилися реальні проблеми, прийшов час і для другої, не менш важливої ролі Льоушкіна. Він виступив засновником і так званим керуючим партнером компанії Prime Broker, завданням якої було не здійснення брокерської діяльності, і навіть не залучення нових вкладників, а участь в операції "купівлі-продажу" PrivateFX, цієї самої компанії Ігоря Мазепи, який прагнув якомога швидше розірвати будь-які зв'язки з проектом.

Коло замкнулося. "Батьки-засновники" PrivateFX - Ігор Мазепа, Павло Кримов і Дмитро Льоушкін продовжили підтримувати видимість діяльності "ПриватФХ" після її продажу. Розрахунок такий, що про "батька-засновника" зрештою усі забудуть. Однак розрахунок не спрацював.

Як Ігор Мазепа координував свої дії з Павлом Кримовим, як була побудована компанія PrivateFX, і чим тепер займаються головні фігуранти справи, читайте у наступних публікаціях.

Зараз ви читаєте новину «Українська фінансова піраміда PrivateFX: батьки-засновники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути