четвер, 24 листопада 2011 09:40

Україні загрожує "рукотворна" банківська криза - Найман

Україні загрожує "рукотворна" банківська криза - Найман

Зменшення рівня інфляції може спровокувати в Україні "рукотворну" банківську кризу.

Таку думку висловив керуючий партнер інвестиційної компанії Сapital Times Ерік Найман.

"Зниження інфляції в Україні є досить важливим завданням, тому інфляція на рівні 5-6% річних у довгостроковому періоді, якщо вдасться утримати її не вище за цей рівень, протягом тривалого періоду часу (кілька років), зазвичай призводить до великого сплеску і прямих іноземних інвестицій та портфельних інвестицій. Але тут важливо, щоб Національний банк не перегнув палицю, тому що зараз зменшення інфляції може спровокувати рукотворну банківську кризу. Оскільки об'єктивних причин для банківської кризи в Україні немає, то просто, створивши штучно грошовий голод, банки можуть виявитися не в змозі проводити платежі", - сказав він.

"Це породить недовіру спочатку на міжбанківському рівні, а потім кризу довіри населення по відношенню до банків. І тоді замість низької інфляції, відбудеться відтік населення з банків", - додав Найман.

За низьку інфляцію ми платимо захмарними кредитами - експерт

Експерт підкреслив, що в такому разі, забираючи гроші з банків, населення тут же скуповує долари. І в такому разі ефект буде протилежним - різкий стрибок інфляції.

"Якщо в НБУ тонко розуміють цю межу і не дадуть банківській системі вийти з-під контролю, підтримають вчасно ліквідністю систему, тоді їм вдасться вперше за довгі роки грамотне управління монетарною системою і валютним ринком", - резюмував Найман.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує "рукотворна" банківська криза - Найман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути