неділя, 12 червня 2011 11:10

Україні та Росії пророкують оригінальний "газовий" компроміс

Україні та Росії пророкують оригінальний "газовий" компроміс

Росія та Україна можуть досягти "оригінального" компромісу щодо ціни на російський газ.

Таку думку висловив фахівець із питань Росії, України та держав Кавказу при Французькому інституті зовнішніх відносин Домінік Фін.

"Гадаю, що згодом з'явиться якась угода щодо транзиту російського газу або щодо інших російських інтересів – причому економічних, бо влада України бачила, який шок викликали "харківські угоди". Втім, компроміс (на який піде Київ з Москвою) може бути дуже оригінальний та новаторський", - прогнозує експерт.

"Імовірно, слід чекати нового компромісу, бо газові ціни для українців нині справді дуже завищені порівняно з іншими і, з огляду на ринкові ціни на нафту, далі зростатимуть", - зазначив він.

"Я не думаю, що цей компроміс зачіпатиме суверенітет України, хоча ми бачили вагання Януковича щодо можливого вступу до Митного союзу з Росією. Тепер ми побачили, що він не готовий заходити так далеко – до членства у цьому об'єднанні", - сказав Фін.

Він зазначив також, що зараз спостерігається "крутий віраж у бік потепління українсько-російських відносин". "Головний мотив цього руху суто економічний. Саме це обрало оточення президента Януковича, відсунувши на задній план питання української ідентичності і пов'язану з цим полеміку", - вважає експерт.

Торкаючись теми опозиції в Україні, Фін підкреслив важливість того, щоб українська опозиція "професійно виконувала свою місію, висувала політичні пропозиції, а не лише критикувала". "Цю головну роль представники опозиції нині виконують дуже слабо", - зазначив він.

Експерт також вважає, що після подій у Північній Африці форма теперішньої політики сусідства Євросоюзу змінилася. "Дивлячись на південь, Європа звертає особливу увагу і на ситуацію на Сході Європи, скажімо, в Україні. Це мало б допомогти у реалізації планів Євросоюзу та України", - сказав Фін.

Зараз ви читаєте новину «Україні та Росії пророкують оригінальний "газовий" компроміс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути