пʼятниця, 27 серпня 2021 11:42

Українцям розповіли, як заощадити на електроенергії

З 1 жовтня вартість електроенергії становитиме 1,44 грн/кВт-год. Така ціна буде для тих, хто споживає до 250 кВт на місяць.

Люди, які споживатимуть більше, платитимуть 1,68 грн/кВт-год.

Держагентство з енергоефективності та енергозбереження порадило українцям, які заощадити й платити за комуналку менше.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Люди, які за місяць споживатимуть більше 250 кВт, платитимуть 1,68 грн/кВт-год
Люди, які за місяць споживатимуть більше 250 кВт, платитимуть 1,68 грн/кВт-год

Експерти радять вимикати світло, якщо в кімнаті нікого немає.

Перейти на використання енергоефективних лампочок. Перевагу варто віддати світлодіодним (LED) енергозберігальним, які не містять шкідливих речовин.

Установити датчики руху. У приватних будинках варто встановлювати біля дверей і на подвір'ї, а в багатоквартирних будинках - у під'їздах, коридорах і на сходах.

Для економії електроенергії треба використовувати побутові прилади з маркуванням "А" чи "А+". Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, аніж такий самий пристрій класу "В".

Встановлення автоматичних вимикачів і вимикання штекерів приладів із розетки може заощадити гроші. Не варто залишати ПК чи ноутбук у режимі очікування на всю ніч. Це стосується й іншої техніки, яка не використовується впродовж доби.

Радять не залишати мобільні телефони та інші прилади, що працюють від акумулятора, підключеними до зарядних пристроїв, коли вони повністю заряджені.

Лід і сніг у холодильнику й морозильнику можуть бути сигналами того, що пристрій потребує очищення та розморожування. Брудні й забиті льодом холодильні камери споживають значно більше електроенергії. Також треба стежити, щоб дверцята були щільно зачиненими.

Не можна ставити теплу чи гарячу їжу в холодильник. Так пристрій споживає більше енергії та може швидко зіпсуватися. У холодильнику варто встановлювати температуру від 0°C до +5°C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові тарифи на електроенергію - заощадимо чи втратимо?

Холодильник варто встановлювати якомога далі від плити, нагрівача, колонки чи бойлера, батареї та прямих сонячних променів. Поряд із пристроями, які виробляють тепло, охолоджувальна техніка споживатиме понаднормову кількість електроенергії.

Також експерти радять використовувати мікрохвильові печі та індукційні плити. Такі пристрої швидко працюють та економічно споживають електроенергію.

В Україні знову дозволили відключати населення від комунальних послуг за борги.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення приєднання до електричних мереж" 19 серпня підписав президент Володимир Зеленський. Зміни до законодавства набули чинності 20 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Українцям розповіли, як заощадити на електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути