Ексклюзиви
четвер, 03 серпня 2017 09:08

Українцям хочуть повернути абонплату за газ

Українцям хочуть повернути абонплату за газ
В Україні профільна комісія завтра, 4 серпня, винесе на розгляд питання про введення абонентської плати за газ. Фото: The Kiev Times

В Україні профільна комісія завтра, 4 серпня, винесе на розгляд питання про введення абонентської плати за газ.

Зміни передбачають відділення вартості на доставку і перерозподіл ціни газу як предмет торгівлі. При цьому кожен користувач зобов'язаний щомісячно оплачувати за подання газу певну вартість, яка залежатиме тільки від максимальної пропускної спроможності газового лічильника, пише "Сегодня".

Водночас ціна блакитного палива, що купує користувач, вже не включатиме ціну доставки і розподілу. Чинний тариф на блакитне паливо - 6,8 грн за куб. м, 6 грн із цієї суми - вартість безпосередньо газу, а приблизно 80 коп. - витрати на транспортування і розподіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дозволили оформляти субсидію на дачу

"Газ - це ціна, і вона має бути вільною. Буде конкуренція, ринок. І ми як комісія до шести гривень відношення не маємо. Вартість газу складає в тарифі 87 відсотків. А ось ці 80 копійок, ці 13 відсотків, ми і встановлюємо", - говорить Дмитро Вовк, глава комісії з питань держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

НКРЕКУ дійшла висновку, що нараховувати абонентську плату треба відповідно до потужності лічильника. Чим вища пропускна спроможність, тим більше доведеться платити. Більшість українців встановили лічильник G4. Абонплата в столиці з таким лічильником становитиме 57,41 грн. Тобто незалежно від того, спалили 100 куб. м або ж взагалі не витрачали газ, кожен місяць доведеться платити 57,41 грн.

Таке нововведення вигідно тим, хто витрачає багато газу. Українці мають право вибирати і міняти лічильник самостійно. Якщо виявиться, що лічильник знаходиться на балансі облгазу і при цьому його пропускна спроможність вища, ніж необхідно, споживач має право зажадати замінити лічильник за рахунок постачальника. Згідно із Законом "Про комерційний облік природного газу", газові лічильники до 2018 року повинні встановити усім споживачам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну імпортують 700 тис. т американського вугілля

Як роз'яснили в Міністерстві соцполитики, українці мають право вимагати поставити лічильник у кожну квартиру, а не один на увесь будинок.

НКРЕКП 28 березня 2017 року вирішила ввести в дію абонплату за розподіл газу. Пізніше комісія повідомила, що має намір відтермінувати введення абонентської плати за користування газовою інфраструктурою як мінімум на 3 місяці.

Зараз ви читаєте новину «Українцям хочуть повернути абонплату за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути