Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2012 17:15

Українці тримають "під матрацами" до $80 мільярдів - банкір

Українці тримають "під матрацами" до $80 мільярдів - банкір

Під "матрацами" в українців перебуває від $40 до 80 млрд. Ця сума у півтора разу перевищує річний валовий продукт України.

Про це на прес-конференції заявив керівник Черкаської філії ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" Ігор Сергієнко.

За його словами, навіть якщо порівняти цю суму з обсягом готівкової гривні в обігу, то останньої в людей менше.

Як розповів банкір, саме тому Національний банк України (НБУ) планує запровадити внутрішньо-державні облігації у валюті, ставка дохідності яких становитиме 9%, що вище, ніж ставка за депозитами у банків першої-другої десятки.

"Виникає тільки одне питання, що цей дохід має обкладатися прибутковим податком. Мається на увазі питання обкладання інвестиційного прибутку. Якщо людина купила облігацію і витримала весь термін, то держава виплачує 9%, і ніяких податків з цих відсотків сплачувати не треба. Але якщо облігацію перепродувати і на цьому заробляти, лише тоді буде обкладатися податком. Нацбанк виходить на Верховну Раду з пропозицією зменшити відсоткову ставку до 6. Для крупних вкладів це дуже слушна пропозиція. Я думаю, що депутати мають це підтримати. Адже, навіть якщо населення принесе 10 мільйонів доларів, то про кредити МВФ не треба буде говорити", - зазначив Сергієнко.

Черкащина одна з десяти областей, банки якої не мають юридичних осіб. А представлені 64 філіями і відділеннями.

"Ситуація в області відносно довіри покращується. Якщо торік вклади зросли на 420 мільйонів гривень, то лише за два місяці цього року вони збільшилися на 250 мільйонів гривень і становлять 5 мільярдів 347 мільйонів гривень. Це найбільший показник за весь період діяльності. Приємно, що вклади зростають у національній валюті і становлять майже 60%", - зауважив начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ - Європейські дипломати

На його думку, кожен має вирішувати сам, у якій валюті тримати депозити.

"Але аналіз показує, що з 2008 року курс валюти не змінювався. На курс гривні не вплине і "Єро-2012". Основні інвестиції вкладені, інфраструктура зроблена. Європейці зараз економніші за українців. Не думаю, що їхні вболівальники привезуть стільки грошей, що відбудуться якісь зміни. Скоріше банки на цей період зменшать курс купівлі валюти", - підсумував Забуцький.

Зараз ви читаєте новину «Українці тримають "під матрацами" до $80 мільярдів - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути