пʼятниця, 07 грудня 2018 07:42

Українці розповіли, в якій валюті тримають заощадження

Автор: Etcetera Media
 

Майже половина українців живе сьогоднішнім днем. 43% взагалі не відкладають гроші.

Ще 9-10% мають невеликі заощадження, яких їм вистачить максимум на два місяці. А 8% вважають, що забезпечені на 3-4 місяці, і 5% - на перші півроку без роботи і, відповідно, доходу, пише Сегодня.

"Більше за все не мають заощаджень українців серед тих, кому за 60, а найменше - серед тридцятирічних і сорокарічних, - кажуть автори дослідження. - Характерно, що найбільше число українців, які не мають заощаджень, доводиться на обласні центри, а найменше - серед сільських жителів ".

В цілому по країні зростає тенденція до запасливості: в порівнянні з лютим 2017 го відкладати гроші стало на 4% більше українців, а число тих, хто зміг накопичити на рік і більше безбідного життя, збільшилася на 2%.

Що стосується валютних переваг, то українці за традицією воліють "зелені". Більшість воліли б зберігати свої накопичення в доларах, так відповіло 43% опитаних. А ось євровалюта, навіть після введення безвіза з ЄС, не особливо в пошані - відкладати в євро вважають вигідним лише 15%. В інших валютах зберігають гроші лише 2% українців.

12% українців вважають надійною гривню. Такий же відсоток опитаних вважає, що зберігати заощадження в грошах зовсім не вигідно. Ще 16% не знають, у що вигідніше конвертувати накопичення. Євро частіше вважає вигідним вкладенням молодь у віці від 18 до 30 років. У долар свої запаси готові переводити в основному українці середнього віку - від 30 до 49 років. Вірою в гривню в основному живуть люди похилого - від 60 і старше.

"Не дивлячись на те що більшість українців вважали за краще б зберігати заощадження в іноземній валюті, тільки 15% опитаних за останні три місяці робили валютні операції: 6% - тільки купували, 4% - тільки продавали, 5% - купували і продавали валюту. А переважна більшість жителів країни (82%) за останні три місяці не купували і не продавали валюту ", - наводять цифри соціологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед вихідними валюта відчутно подешевшала

До кінця грудня долар може подешевшати до 28 грн. Цьому сприятимуть кредити МВФ і ЄС. Також стримування коливань за допомогою валютних інтервенцій Нацбанку.

Воєнний стан у поточному форматі не вплине на гривню в довгостроковій перспективі. Якщо розпочнеться активна фаза бойових дій, гривня ослабне.

Зараз ви читаєте новину «Українці розповіли, в якій валюті тримають заощадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути