понеділок, 14 січня 2013 09:20

Українці почали втрачати інтерес до доларів

Українці почали втрачати інтерес до доларів
Фото: torange.ru

Інтерес населення України до готівкової іноземної валюти різко знизився - чистий попит (різниця між купівлею і продажем) на неї минулого місяця становила лише $210 млн.

Настільки невеликий обсяг скупки іноземної валюти нетиповий для грудня, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Валюта втратила позиції".

Протягом останніх трьох років чистий попит на неї в грудні становив від $800 млн до $1,9 млрд. У 2012 році цей показник був нижчим тільки в квітні - $209 млн.

Скорочення чистого попиту сталося в основному завдяки різкому падінню обсягів купівлі валюти: у грудні було скуплено $1,65 млрд, у той час як у жовтні та листопаді - $3,34 млрд і $2,64 млрд відповідно.

"У грудні готівкова валюта не користувалася великою популярністю. Цьому сприяли чутки про введення податку. Люди не розібралися, багато наших клієнтів запитували, чи потрібно їм платити податок, коли вони купують валюту, хоча йшлося про збір з операцій з продажу", - розповів скарбник одного з великих банків.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) запропонував ввести 15-відсотковий (пізніше 10-відсотковий) збір з операцій з продажу готівкової валюти.

Утім, навіть такий низький попит на готівкову валюту змусив Нацбанк витрачати кошти з міжнародних резервів. У грудні вони скоротилися на $809 млн, до $24,5 млрд (зокрема, $433 млн були направлені на валютні інтервенції).

Разом з падінням попиту на валюту в грудні зріс інтерес населення до гривневих депозитів - за один місяць громадяни поклали на банківські рахунки 6,4 млрд грн. Це найвищий показник за весь минулий рік. Досі українці найбільше поклали коштів на гривневі вклади в лютому - 4,89 млрд грн, а у вересні і жовтні навіть був відтік на 2,4 млрд грн і 3,1 млрд грн відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали втрачати інтерес до доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути