вівторок, 28 квітня 2020 14:18

Українці незадоволені освітою, рівнем доходів та безпекою в країні - опитування

Українці незадоволені освітою, рівнем доходів та безпекою в країні - опитування
45% українців незадоволені рівнем своїх доходів pixabay.com

46% опитаних задоволені своєю поточною роботою, 45% вважають свій рівень доходів недостатнім для нормального життя, водночас економічна турбулентність хвилює людей більше за коронавірус.

Про це свідчать результати опитування "Барометр щастя в Україні", яке провела Європейська Бізнес Асоціація. Цього року інтегральний показник "Барометра" склав 2,64 бала з 5 можливих і продовжує перебувати в негативній площині.

Індекс демонструє незначну позитивну динаміку порівняно з 2019 роком (2,61 бала попереднього періоду).

"Майже половина учасників опитування "Барометр щастя в Україні" задоволені своєю поточною роботою - 46%. При цьому 55% респондентів погоджуються, що їхній рівень доходів достатній, але 45% вважають свій рівень доходів недостатнім для нормального життя", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заробітки впали наполовину: як українці ставляться до карантину

Більшість опитаних вважає свій рівень доходів достатнім для 1 людини, але за умови утримання дітей або літніх людей, чи для здійснення великих покупок, як машина або квартира - він буде категорично недостатнім.

45% опитаних задовільно оцінили свій загальний досвід життя в Україні, 24% - позитивно, 31% - не задоволені якістю життя в Україні. Найбільше людей турбує почуття незахищеності та невпевненості в майбутньому, повільність змін, слабкість державних інститутів.

"Оцінка системи освіти дещо погіршилася цього року і перемістилася з вищих в нижчі оцінки. Так, 50% повідомили про незадовільне ставлення до системи освіти в Україні. Ще 36% оцінюють її задовільно і тільки 14% - позитивно. Серед основних нарікань - застарілі методики викладання, слабка технічна база, невідповідність реаліям і потребам бізнесу", - свідчать результати опитування.

58% опитаних не задоволені станом системи охорони здоров'я, а 42% оцінюють рівень медицини задовільно або позитивно. Водночас респонденти, які дали позитивну оцінку, в основному оцінювали власний досвід користування сервісами приватних медустанов.

Крім цього, тільки 28% опитаних оцінюють екологічну ситуацію в Україні задовільно, тоді як 67% вважають її негативною.

Найгіршу оцінку отримав рівень безпеки в країні - 67% опитаних не задоволені станом безпеки і відчувають себе невпевнено щодо власного майбутнього.

"В основному людей турбує політична та економічна невизначеність, війна на Сході України, неефективність правоохоронних органів. Ще 61% негативно оцінюють правове поле і регулювання в країні, зокрема про відсутність дискримінації та рівня демократичних свобод і рівня адміністративних послуг. Особливо багато нарікань щодо адмінпослуг - користувачі очікують осучаснення, діджиталізації та підвищення якості державних сервісів", - підкреслили в Асоціації.

У відповідь на питання, яке явище викликає найбільший стрес, українці поставили на перше місце економічну ситуацію, на друге - політичну невизначеність, на третє - війну на Сході.

Колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет на сторінці у Facebook повідомив про створення дашборду щодо впливу карантину на економіку України. На ньому можна відстежувати вплив карантину на економіку - загалом понад 30 показників, які оновлюються щоденно/щотижнево/щомісячно.

Зараз ви читаєте новину «Українці незадоволені освітою, рівнем доходів та безпекою в країні - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути