вівторок, 12 лютого 2013 13:53

Українці ладні пожертвувати вихідними та спілкуванням з рідними заради великої зарплати

Заради зарплати у $3 тис. більшість українців готові піти на жертви: працювати у вихідні, не брати відпусток, менше спілкуватися із рідним.

Такого висновку дійшли соціологи міжнародного порталу працевлаштування HeadHunter. Відповідне дослідження вони провели спільно із з тижневиком "Коментарі" та сайтом Сomments.ua.

За словами керівника дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua Уляни Ходорівської, лише третина з опитаних не готова нічим жертвувати заради високооплачуваної роботи.

Автор: Фото: Володимир Мукан
  Керівник дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua Уляна Ходорівська
Керівник дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua Уляна Ходорівська

"Готовність працювати понаднормово, очевидно, пов'язана з низьким добробутом, адже 40% опитаних сказали, що їм не вистачає грошей, аби бути впевненим у завтрашньому дні, 15% мають труднощі із забезпеченням своєї сім'ї, а 8% взагалі не можуть купити найнеобхіднішого", - зазначила вона.

Згідно з результатами дослідження, позитивно оцінює свій добробут третина респондентів, впевнені у завтрашньому дні - 11%, а 2% можуть дозволити собі різні забаганки та покупки. Ще 17% забезпечують свою сім'ю всім необхідним. У країнах Західної Європи та США населення готове більше працювати та менше бачити свою родину для зарплати у десятки разів вищої, ніж в Україні.

"Там інші цінності суспільства. Наприклад, у суспільстві США основними ціннісними категоріями є добробут, комфорт, багатство. Вся суспільна й державна система побудовані так, що людина, яка прагне розбагатіти, зробить це без проблем. Їй ніхто не буде заважати. На це працює і освітня система, і банківська, і менеджмент. У країнах Європи це трохи не так, там більше акцент на комфортний рівень життя, його можна мати і без надвеликої зарплатні", - розповіла виконавчий директор Українського наукового клубу, професор кафедри інформаційно-аналітичних методів та євроінтеграції Національного педагогічного університету імені Драгоманова Наталя Шульга.

Автор: Фото: Володимир Мукан
  Виконавчий директор Українського наукового клубу, професор кафедри інформаційно-аналітичних методів та євроінтеграції Національного педагогічного університету імені Драгоманова Наталя Шульга
Виконавчий директор Українського наукового клубу, професор кафедри інформаційно-аналітичних методів та євроінтеграції Національного педагогічного університету імені Драгоманова Наталя Шульга

Експерт зауважила, що в Україні поки не зрозуміло, яка ціннісна система будується, який клас хоче розвивати держава.

"Вільного підприємництва немає. Державної політики, спрямованої на добробут, не існує. Є лише якісь проміжні форми. Останнім часом все більше політологів і психологів схиляються до думки, що у нас зараз якась нова форма феодалізму. Бо є псевдокороль із своєю сім'єю, і є васали, які йому мають сплачувати данину. Така політика сприяє тому, що все більше розумної та освіченої молоді виїжджає працювати і жити за кордон", - розповіла Шульга.

Зараз ви читаєте новину «Українці ладні пожертвувати вихідними та спілкуванням з рідними заради великої зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути