четвер, 10 березня 2011 10:40

Українці голодують, поки уряд обмежує експорт зерна - ЄБРР

Українці голодують, поки уряд обмежує експорт зерна - ЄБРР

Обмеження на експорт зерна в Україні змушують інвесторів переглядати свої зобов'язання в регіоні. Держава має надзвичайний експортний потенціал, але без інвестицій його не реалізувати.

Про це в інтерв'ю аґенції Reuters заявив директор підрозділу з аграрного бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку Жіль Меттеталь.

За його словами, рішень про можливі інвестиції в Україну ухвалюють менше, а їх обмірковування потребує дедалі більше часу. Фахівець припустив, що до подальшого ускладнення ситуації може призвести запропонований провладними фракціями законопроект про те, щоби дозволити експортувати сільськогосподарські товари лише державним компаніям.

Як розповів експерт, 3 тижні тому ЄБРР разом із Міжнародним валютним фондом та Світовим банком надіслав листа прем'єр-міністру Миколі Азарову. У ньому вони висловили занепокоєння тим, що пропозиція про монопольний державний контроль експорту зерна може завадити майбутнім приватним інвестиціям у сільськогосподарський сектор.

"Політично уряд (України. – ред.) хоче ґарантувати населенню, що ці приватні трейдери не збираються експортувати зерно у той час, як голодує населення", - пояснює експерт ЄБРР.

Торік ЄБРР інвестував у сільськогосподарські проекти в Україні близько 170 млн. євро. Але, як зазначив Меттеталь, інвестиції могли би бути на 50-100 млн євро більші, якби "політична ситуація була кращою".

"Росія, Україна та Казахстан можуть задовольнити половину всіх світових потреб зерна, серед них – 60% світових потреб у пшениці. Потенціал є надзвичайним. ... Без приватних інвестицій вони ніколи не зможуть досягти прогресу", - зазначив Меттеталь.

Експерти ЄБРР називають Україну найпотужнішим експортером ячменю та одним з найбільших постачальників пшениці.

Нагадаємо, раніше занепокоєння пропонованими змінами до українського законодавства про ринок зерна висловлювала низка інших міжнародних організацій, а також українські експерти.

Зараз ви читаєте новину «Українці голодують, поки уряд обмежує експорт зерна - ЄБРР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути