пʼятниця, 04 березня 2022 22:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна збирається націоналізувати російський бізнес: що може перейти державі

Україна збирається націоналізувати російський бізнес: що може перейти державі
Україна буде націоналізувати російський бізнес. Фото: РБК

Україна націоналізовує російські активи.

Народні депутати ухвалили закон, яким передбачено примусове вилучення майна, власниками якого є Російська Федерація та її резиденти "на користь держави Україна", повідомляє "Радіо Свобода".

Закон "визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об'єктів права власності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) Російської Федерації, як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів", йдеться в тексті закону.

Конфісковувати планують рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно (активи), що знаходяться (зареєстровані) на території України.

Хто саме потрапить у такий список для подальшої конфіскації визначатиме Кабінет міністрів. Фінальне рішення ухвалює Рада національної безпеки та оборони і вводить в дію своїм указом президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада готує закон про націоналізацію російського майна в Україні

Які великі активи в Україні належать Російській Федерації та наближеним до Кремля бізнесменам:

Оператори зв'язку

Київстар

На 99,99% компанією володіє фірма VEON, контрольний пакет якої належить російському олігарху Михайлу Фрідману та його бізнес-партнерам. У лютому 2022 року Фрідман внесений у список осіб, проти яких ЄС застосував санкції за близькість до Путіна.

Інтертелеком

Раніше кінцевим бенефіціарним власником компанії був олігарх Віктор Гушан, власник найбільшої бізнесової групи "Шериф" у невизнаній "Придністровській Молдовській республіці" ("ПМР"), що перебуває під контролем Росії.

Олігарх був серед засновників "Інтертелекому" ще кілька років тому, але вийшов після того, як СБУ провела в компанії обшуки в межах провадження, відкритого за трьома статтями, серед яких "державна зрада".

"За версією слідчих, менеджмент компанії міг передавати російським спецслужбам дані про українських абонентів, а також не переставав працювати в анексованому Криму, що є порушенням законодавства", – йшлося в розслідуванні "Схем".

Гушан зі складу бенефіціарів "Інтертелекому" вийшов, але кіпрська фірма Odinaco Limited та його бізнес-партнер Ілля Казмали, які значилися на момент, коли він ще був вигодонабувачем, – залишились. Тож можна припустити, що цей вихід був номінальним.

Банки

Альфа-банк

Відповідно до даних Національного банку України, на 1 січня 2022 року майже 90% акцій належать згаданому російському олігарху Михайлу Фрідману та його бізнес-партнерам: громадянам РФ Герману Хану, Пьотру Авену, Олексію Кузмічьову.


"Сбербанк России"​ (у листопаді 2021 року перейменований у Міжнародний резервний банк)

Відповідно до даних НБУ, 100% володіє "Сбєрбанк Росії". Ним, в свою чергу на більше 50% володіє Російська Федерація в особі Міністерства фінансів РФ, ще близько 49,9% акцій банку торгуються на біржі.

Промінвестбанк

Відповідно до даних НБУ, Промінвестбанк на 99,77% належить російській Державній корпорації розвитку "ВЕБ.РФ", яка в свою чергу на 100% належить Російській Федерації.

Готелі

Прем'єр Інтернешнл

Це мережа готелів, пов'язана із російським політиком Олександром Бабаковим та його бізнес-партнерами Євгеном Гінером та Михайлом Воєводіним. До Прем'єр Інтернешнл входять, зокрема, пятизірковий "Прем'єр Палас" у Києві, "Дністер" у Львові та "Прем'єр хотел Одеса" та інші.

Підприємства

Енергомашспецсталь

Це найбільший український виробник спеціальних литих і кованих виробів для металургії, суднобудування, енергетики (вітро-, паро-, гідро-, атомної) і загального машинобудування. 92,7% акцій заводу володіє кіпрська EMSS Holding Ltd, контрольний пакет акцій якої належить російській державній корпорації "Росатом".

Глухівський кар'єр кварцитів

Видобуває унікальні високоякісні кварцити в Баницькому кар'єрі на Сумщині, які потім у вигляді кремнію потрапляють на підприємства російського оборонного комплексу для виробництва зброї. Власником "Глухівського кар'єру кварцитів" із 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited.

Це – "дочірня фірма" "Об'єднаної компанії "РусАл", контрольний пакет акцій якої належить російському олігарху Олегу Дерипасці.

Миколаївський глиноземний комбінат

Одне із найбільших в Європі підприємств кольорової металургії.

Також входить у російську компанію "РусАл".

Обленерго

Контрольні пакети акцій "Кіровоградобленерго", "Рівнеобленерго", "Житомиробленерго", "Чернівціобленерго" та "Херсонобленерго" належать компанії "ВС Енерджі Інтернешнл Україна". Вона пов'язана з російським політиком Олександром Бабаковим та його бізнес-партнерами Євгеном Гінером та Михайлом Воєводіним.

Спорт

Спортмастер-Україна

Роздрібна мережа торгівлі спортивними товарами в Україні.

Засновник – сінгапурська Sport & Fashion Management PTE LTD. У лютому 2021 року проти неї були введені санкції РНБО. Причина – робота магазинів у тимчасово окупованому Криму.

Кінцевими бенефіціарними власниками вказані Володимир і Микола Фартушняк, а також Олександр Міхальський. Зазначається, що вони є громадянами Мальти, водночас у ЗМІ низка публікацій про те, що початок бізнесу був закладений саме в Росії.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Україна збирається націоналізувати російський бізнес: що може перейти державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути