Ексклюзиви
пʼятниця, 13 листопада 2015 12:23

Україна завершила реструктуризацію держборгу

Україна завершила реструктуризацію держборгу
Фото: gordonua.com

Україна завершила реструктуризацію боргу за 13 випусками облігацій зовнішніх держпозик та гарантованих державою єврооблігацій.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

"Сьогодні ми закриваємо важливу главу в історії економіки України та відкриваємо іншу. Мало хто вірив, що нам вдасться зробити це, коли ми розпочинали процес реструктуризації вісім місяців тому. Успішне завершення реструктуризації боргу, якого ми досягли, уникнувши дефолту, посилює позиції економіки України і є важливою передумовою для повернення до економічного зростання", - заявила глава відомства Наталія Яресько.

"Після прийняття на зборах держателів облігацій, що відбулися 14 жовтня, рішень кваліфікованої більшості держателів цих випусків облігацій, держателі, які вчасно подали відповідні розпорядження щодо участі, вже сьогодні отримують нові облігації та державні деривативи згідно з умовами обміну", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, дохідність нових облігацій зі строком погашення з 2019 до 2027 року становить 7,75% річних.

Завершення обміну включає реструктуризацію зовнішнього держборгу на суму близько 15 млрд дол., зменшення боргу на 20% (близько 3 млрд дол.) та дозволяє Україні уникнути сплати попередньо запланованих 8,5 млрд дол. основної суми боргових зобов'язань, що підлягали виплаті до кінця 2018 року.

Ця успішна боргова операція є ключовою складовою реалізації Механізму розширеного фінансування, ухваленого МВФ у березні цього року, додали в Мінфіні.

Як зазначається, не брав участі в пропозиції обміну лише один випуск облігацій України. Йдеться про облігації зі строком погашення у грудні 2015 року.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна не може виплатити Росії 3 млрд дол., взятих у борг Віктором Януковичем, оскільки РФ не приєдналася до програми реструктуризації. "За програмою МВФ ми маємо дуже чітко визначені параметри: скільки ми можемо видати коштів на що завгодно - від бюджетного дефіциту до видачі боргів", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Україна завершила реструктуризацію держборгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути