Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2012 15:48

Україна втричі скоротила імпорт газу

Україна втричі скоротила імпорт газу

У січні 2012 року Україна скоротила імпорт газу втричі в порівнянні з показником річної давності.

Про це повідомив заступник директора департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін.

"За даними на 14 січня 2012 року, надходження по імпорту за добу становить 53,5 мільйонів кубометрів, відбір з підземних сховищ - 110,2 мільйона кубометрів, температура повітря - +0,7 градуса за Цельсієм. На цю ж дату рік тому "Нафтогаз України" імпортував 175,5 мільйона кубометрів газу, відібрав з ПСГ 114,1 мільйона кубометрів при температурі повітря +0,5 градуса за Цельсієм", - сказав він.

За його словами, місяць тому, за даними на 14 грудня 2011 року, імпорт досягав 90 млн куб. м при відборі газу з ПСГ 58 млн куб. м і температурі +2,1 градуса за Цельсієм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна провалює експорт зерна через неадекватну політику уряду - експерт

Бородін зазначив, що зниження споживання газу пов'язане з високими цінами на цей енергоресурс.

"Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко не раз пояснював, що українська економіка не витримує такої вартості газу, тому скорочує його споживання. Це не чиясь примха, а економічні реалії", - додав він.

За його словами, для зниження навантаження на бюджет і населення планується протягом року перевести ТЕЦ з газу на альтернативне паливо. Це дозволить заощадити 6 млрд куб. м газу на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зекономити 6 мільярдів "кубів" газу завдяки вугіллю не вдасться - експерт

Заступник директора департаменту зазначив, що зниження імпорту газу в 2012 році не можна пояснити узгодженим з "Газпромом" збільшенням його закупівель на початку 2011 року для економії коштів зважаючи на прогнозоване зростання цін.

"Згадайте січень 2006 року, коли добовий імпорт становив приблизно 118 мільйонів кубометрів", - навів приклад Бородін.

Нагадаємо, Україна купила у "Газпрому" в 2011 році близько 40 млрд куб. м газу. Заявка на 2012 рік подана на відбір 27 млрд куб. м. Про це раніше заявляв міністр Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Україна втричі скоротила імпорт газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути