понеділок, 16 січня 2012 10:34
Богдан Соколовський
Богдан Соколовський
Екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки

Україна не платитиме штраф за недобір російського газу

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що цього року Україна купуватиме у Росії менше газу - 27 мільярдів кубометрів щороку, а не 33,28 мільярда, як прописано у контракті.

По суті, це означає, що українська сторона мала зробити відповідні офіційні подання на замовлення саме такого обсягу блакитного палива. Дійсно, трохи згодом НАК "Нафтогаз України" повідомив, що 10 разів попереджав росіян про зменшення імпорту газу.

У свою чергу, в Росії запевняють, що нічого подібного не було і до 1 липня 2011 року, як це має бути за чинними угодами, ніяких подань від України не надходило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович пообіцяв купити в два рази менше російського газу

На чиєму боці правда, покаже час. Але зараз я схильний довіряти українському міністру. Єдине що - "Нафтогазу" треба було би дійсно один раз нормально і своєчасно подати заявку, а не писати листи "Газпрому" 10 разів - просто 1 липня 2011 року, як того вимагають умови "газового" контракту попередити Росію. Тоді у разі критичної ситуації таку заявку можна було би пред'явити у Стокгольмському арбітражі.

Викликає занепокоєння і те, що цього питання не торкалися наші "газові" переговірники під час зустрічей з росіянами. Звісно, суто технічно саме НАК оформляє замовлення, але наголошувати про зменшення обсягів закупівлі треба було щоразу під час переговорів.

Як би там не було, а практику зменшення обсягів закупівлі газу Україна вже проходила. У 2009 році після шквалу критики, уряд і НАК "Нафтогаз України" все ж змогли домовитися з росіянами. Тодішній глава держхолдингу Олег Дубина особисто домовився з главою правління "Газпрому" Олексієм Міллером про зменшення відбору газу із 40 до 33 мільярдів кубометрів. Більше того, допускалася купівля 27 мільярдів "кубів" без застосування штрафних санкцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може відмовитися від російського газу - "регіонал"

Звісно, можна заперечити, що нині Росія зайняла надто жорстку позицію, і тому повторити успіх неможливо. Але коли росіяни проявляли слабкість у переговорах? Ніколи. Треба це враховувати і так само наполегливо відстоювати свої інтереси, як це було 2009 року.

Одразу після заяви Бойка російський президент Дмитро Медведєв під час зустрічі з Міллером заявив, що із ситуації з Україною треба виходити цивілізованим шляхом. Інтерпретувати це треба таким чином: Росія просто так переглядати по суті "газові" контракти не налаштована. При цьому, вочевидь, готова вносити лише якісь "косметичні зміни".

В цьому разі саме і треба проявити наполегливість, зменшивши обсяги купівлі газу. Якщо минулого року великі закупівлі були зумовлені тим, що певну частину блакитного палива треба було віддавати "РосУкрЕнерго", то цьогоріч нам стільки зовсім не потрібно. Але, домовляючись з Росією, треба остерігатися значних поступок для Росії. Ще одні "харківські угоди" закінчаться для нас дуже прикро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міллер доповів Медведєву: Україна має заплатити за недобір газу

Після зменшення Україною закупівлі газу Росія може звернутися до Стокгольмського арбітражу, де має високі шанси на виграш справи, або автоматично накладе штраф і використовуватиме це як черговий політичний козир. Але, думаю, у будь-якому разі платити штраф ми не будемо. Він "висітиме" так само, як і наші численні міждержавні розрахунки, хоча й їх розмір менший.

Якогось загострення відносин між Україною та Росією через це чекати не слід. Вони й так де-факто загострені, причому давно. Просто Росія не бачить Україну незалежною, а ми бачимо Росію як надійного партнера, сусіда, бажаємо всякого добра.

Зараз ви читаєте новину «Україна не платитиме штраф за недобір російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути