пʼятниця, 19 червня 2015 16:31

Україна віддасть Росії ще $75 млн з "кредиту Януковича"

Україна віддасть Росії ще $75 млн з "кредиту Януковича"
Фото: ipress.ua

Україна вчасно і в повному обсязі сплатить Москві 75 млн дол. за єврооблігаціями, випущеними наприкінці 2013 року на адресу Фонду національного добробуту РФ на 3 млрд дол.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько на брифінгу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наразі з метою забезпечення конструктивного ходу переговорів (з реструктуризації боргу - ред.) Україна продовжить обслуговувати борги, в тому числі вона здійснить наступний платіж 22 червня за єврооблігаціями, які підлягають погашенню у грудні 2015 року", - сказала міністр.

Нагадаємо, що наприкінці 2013 року, у розпал Революції гідності, екс-президент домовився з Кремлем про кредити. До падіння режиму Януковича Росія встигла викупити в України облігацій на 3 млрд дол. із запланованих 15 млрд дол.

В червні 2014 року Україна виплатила РФ перший купон у розмірі 73,3 млн дол., у грудні - другий на 75,5 млн дол. Останній такий платіж був у лютому поточного року.

Водночас, Мінфін України зараховує борг перед Москвою до державних фінансових зобов'язань, які має намір реструктуризувати. Москва, в свою чергу, на відріз відмовляється змінювати умови позики і вимагає сплати боргу.

Президент Петро Порошенко назвав позику в 3 млрд дол. хабарем Віктору Януковичу за зрив підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

"На мою особисту думку, це був хабар. Але я думаю, що Україна буде демонструвати відповідальність у цьому питанні", - відповів він на питання про те, чи буде Україна повертати Росії гроші.

Зараз ви читаєте новину «Україна віддасть Росії ще $75 млн з "кредиту Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути