четвер, 15 вересня 2022 11:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна уклала угоду щодо призупинення виплат за зовнішнім боргом

Україна уклала угоду щодо призупинення виплат за зовнішнім боргом
Російська загарбницька війна проявила справжніх друзів України. Фото: pixabay.com

14 вересня Україна підписала меморандум про взаєморозуміння щодо тимчасового зупинення виплат за державним і гарантованим державою боргом з метою пом'якшення економічних наслідків агресивної війни Росії.

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав меморандум з групою офіційних кредиторів України з країн G7 і Паризького клубу, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Угоду уклали як продовження оголошеного 20 липня групою офіційних кредиторів України наміру призупинити виплати основної суми й відсотків за двосторонніми боргами з 1 серпня до кінця 2023 року з можливістю продовження зупинення на додатковий рік", – ідеться в повідомленні.

Країни-кредитори висловили підтримку призупиненню виплат за боргом Україною, щоб дозволити уряду України збільшити соціальні видатки, витрати на охорону здоров'я чи підтримку економіки, яка постраждала від війни.

Меморандум підписали представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні підвищать мінімалку: коли й на скільки

"Російська загарбницька війна проявила справжніх друзів України. Від імені нашої країни та українського народу дякую нашим партнерам за підтримку та надання пільгового фінансування і грантів, а також за цю ініціативу призупинення виплат за державним боргом", – заявив Марченко.

Після підписання меморандуму відбудуться двосторонні переговори з країнами-партнерами для пошуку рішень, які дозволять Україні мати доступ до валютної ліквідності, щоб покрити щомісячний дефіцит держбюджету під час війни в короткостроковій перспективі, впоратися з фінансовими зобов'язаннями в середньостроковій перспективі та якнайшвидше відновити економіку.

Загальна сума боргу, що покриває цей меморандум, становить приблизно $3,1 млрд.

Група кредиторів України з країн G7 та членів Паризького клубу кредиторів 20 липня поточного року оголосила про намір відтермінувати виплату основної суми боргу й відсотків до кінця 2023 року з можливістю продовження відтрмінування на рік – до 2024-го.

Зараз ви читаєте новину «Україна уклала угоду щодо призупинення виплат за зовнішнім боргом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути