понеділок, 28 вересня 2020 15:52

Україна - серед топових постачальників контрабанди сигарет в ЄС

Україна - серед топових постачальників контрабанди сигарет в ЄС
Кожна п'ята нелегальна пачка — це контрафакт. Фото: pixabay

Україна перебуває в топп'ятірці постачальників контрабандних і контрафактних сигарет в Європейському Союзі. За 7 місяців нинішнього року тут виявили 5,5 млн пачок контрабандних сигарет.

2019-го в ЄС з України надійшло 2,4 млрд таких цигарок.

Цьогоріч кількість підробки брендів стрімко зростає . За даними асоціації "Укртютюн", кожна 5-та нелегальна пачка — це контрафакт, пише "Новое время".

Європейський Союз як ринок збуту контрабандисти вважають привабливим, бо європейські сигарети дорожчі за українські. Ставка робиться на те, що покупці виберуть дешеву контрабанду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні затвердили новий спосіб боротьби з тютюновою контрабандою

При надто високій ціні на сигарети або при різкому підвищенні акцизів попит на відносно дешеву контрабандну продукцію теж починає зростати. А з ним зростає і пропозиція. У підсумку виходить замкнене коло, яке розгойдує "тіньову" торгівлю. З такими проблемами зіткнулися, наприклад, Румунія та Польща, в які течуть нелегальні цигарки, зокрема, і з України.

"Нелегальна торгівля — одне з потенційних джерел фінансування й сепаратизму. Контрабандою тютюнових виробів, як правило, займаються злочинні угруповання, діяльність яких, зокрема, спрямована на процвітання корупції і відмивання грошей", — каже голова FMCG-напряму Європейської бізнес-асоціації Христина Лініченко.

В Україні на чорному ринку розповсюджується 2,6 млрд сигарет. Це рекордні обсяги за останні 6 років. Через нелегальну торгівлю бюджет-2020 не отримав понад 4 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Україна - серед топових постачальників контрабанди сигарет в ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути