Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2011 09:31

Україна ризикує залишитися без соняшникового насіння - експерти

Україна ризикує залишитися без соняшникового насіння - експерти

Існує значна загроза для олійно-жирового сектору України - скасування експортного мита на насіння соняшнику в рамках створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС.

Таку думку висловили експерти Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Скасування експортного мита може призвести до занепаду однієї з найуспішніших галузей не тільки агропромислового комплексу, а й економіки України в цілому. Якщо не буде бар'єру для експорту насіння соняшнику, його просто вивезуть в країни Європейського Союзу, і ми станемо сировинним придатком по ще однієї позиції", - сказав Роман Сластьон, експерт аграрних ринків УКАБ.

В УКАБ переконані, що збереження ставки вивізного мита на насіння соняшнику має стати одним з принципових положень переговорів про створення ЗВТ з ЄС, адже поступки у цьому питанні принесуть України значні збитки.

Як відзначили в УКАБ, масложирова промисловість змогла за 7 місяців забезпечити $ 2,2 млрд валютних надходжень, тим самим внісши свою вагому частку в стабільність економіки України в умовах обмеження можливостей експорту зерна і негативного сальдо зовнішньої торгівлі.

Нагадаємо, у першому кварталі 2011 року обсяги сільськогосподарського виробництва в усіх категоріях господарств у порівнянні з першим кварталом минулого року зросли на 5,3%, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах - на 11,4%.

Зараз ви читаєте новину «Україна ризикує залишитися без соняшникового насіння - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути