середа, 15 червня 2011 10:10

Україна "перекинула" 3,5 млрд грн дефіциту держбюджету на "Нафтогаз"

Україна "перекинула" 3,5 млрд грн дефіциту держбюджету на "Нафтогаз"

Зменшення дефіциту державного бюджету України в 2011 році на 3,5 млрд грн, схвалене за пропозицією уряду парламентом 14 червня, викликано необхідністю збільшити на таку ж суму дефіцит НАК "Нафтогаз Україна" і домовленостями з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"З метою утримання загального показника дефіциту сектору загальнодержавного управління і "Нафтогаз Україна" на рівні не вище 3,5% ВВП відповідно до умов програми співпраці з МВФ, зокрема, щодо динаміки зміни цін на природний газ для населення, які вплинуть на збільшення дефіциту НАК з 5 до 8,5 млрд грн", - таке пояснення скорочення дефіциту держбюджету дав Кабінет міністрів у пояснювальній записці.

Відповідно до ухваленого закону, дефіцит держбюджету буде знижено за рахунок зменшення внутрішніх запозичень. У той же час обсяг випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залишиться тим же, так як уряд фінансує дефіцит "Нафтогазу" через випуск ОВДП, якими воно оплачує акції додаткової емісії НАК.

В цілому дефіцит держбюджету-2011 зменшений з 38,843 млрд грн до 35,343 млрд грн, а прогнозний обсяг внутрішніх запозичень знижено з 48,588 млрд грн до 45,88 млрд грн.

Обсяг продажу ОВДП з початку цього року досяг 18 млрд грн. Крім того уряд випустив ОВДП ще приблизно на 12,5 млрд грн в рамках капіталізації "Нафтогазу" (на 8,5 млрд грн) і підконтрольних державі банків.

Роком раніше Мінфін продав ОВДП на суму близько 40,820 млрд грн. Додатково він випустив облігації на суму близько 5 млрд грн для капіталізації Укрексімбанку, на 16,4 млрд грн - для оформлення заборгованості з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ-облігації) і на 7,4 млрд грн - для капіталізації "Нафтогазу".

Зараз ви читаєте новину «Україна "перекинула" 3,5 млрд грн дефіциту держбюджету на "Нафтогаз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути