Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2013 10:23

Україна не визнала боргом штраф від "Газпрому" на $7 мільярдів

Україна не визнала боргом штраф від "Газпрому" на $7 мільярдів
Фото: glavcom.ua

Київ не визнав $7 млрд, затребуваних ВАТ "Газпромом" в якості штрафу за недобір газу в 2012 році.

Про це заявив в Брюсселі в інтерв'ю українським журналістам міністр закордонних справ Леонід Кожара.

"На скільки я розумію, поки я був у дорозі, уряд України не визнав 7 мільярдів доларів, як суверенний борг України", - повідомив він.

У цьому зв'язку міністр висловив упевненість, що які-небудь проблемні питання між двома стратегічними партнерами - Росією і Україною - повинні вирішуватися за столом переговорів.

"Якщо вони не будуть вирішені там, то сам контракт з Росією про постачання газу передбачає інші процедури, які так само можна використовувати", - вважає Кожара.

Нагадаємо, Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м.

Практично весь цей обсяг газу імпортований з Росії НАК "Нафтогаз України" і підконтрольної Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр).

Російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько $7 млрд за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченого контрактами вимоги take or pay. Водночас у держхолдингу підкреслюють, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками. При цьому "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російську компанію про намір знизити закупівлі природного газу у 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «Україна не визнала боргом штраф від "Газпрому" на $7 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути