вівторок, 23 січня 2018 20:25

"Україна намагається бути незалежною від російського газу. А Москва прагне обійтися без нашої газотранспортної системи" - експерт

"Україна намагається бути незалежною від російського газу. А Москва прагне обійтися без нашої газотранспортної системи" - експерт
ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Попри військову агресію Росії та ряд санкцій, друга гілка магістрального газопроводу із Сибіру до Німеччини буде побудована.

Про це розповів кандидат економічних наук, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танкер з російським газом, який йшов у США, розвернувся серед Атлантичного океану

"Газпром заявив, що заперечення Данії стосовно будівництва газопроводу не скасують проект, а можливо відтермінують його із частковою зміною маршруту пролягання.

Справа в інтересах. Україна намагається бути незалежною від російського газу. А Москва прагне обійтися без нашої газотранспортної системи.

Європейські інвестори "Північного потоку-1", який ввели в експлуатацію 2011-го, задоволені прибутками. Це сім-дев'ять відсотків повернення інвестицій. Сьогодні цей газопровід використовується на повну потужність. Якщо після запуску "Північного потоку-2" через Німеччину йтиме більше російського газу для Європи, це означатиме ріст доходів для країни за рахунок транзиту. Зросте її важливість на континенті," - розповідає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр розповів, коли подешевшає газ

Через скорочення внутрішніх ресурсів Європи, попит на російський газ в Європі ростиме. Після завершення будівництва Північного потоку-2 і Турецького потоку співпраця з Україною буде можливою лише за умови перегляду тарифів на транзит газу.

"Американці прямо сказали в санкційному законі, що "Північний потік-2" суперечить їхнім інтересам. Однак Австрія й Німеччина гостро відповіли.

Аналітичні агентства прогнозують, що Європа збільшить споживання газу. Внутрішні ресурси в ЄС скорочуються. Потрібне екологічно чисте джерело. Німеччина за минулий рік показала приріст споживання вісім відсотків. Інший газопровід "Турецький потік" (планують прокласти по дну Чорного моря з Анапського району Росії до Туреччини. 10 жовтня позаторік Москва й Анкара уклали міжурядову угоду про будівництво. - gazeta.ua) й фактично доставить газ до Греції. Від Італії були запити на його продовження. Тобто обхідні газопроводи охоплять усю Європу. Тоді розмова з Україною буде такою: ми згодні використовувати вашу ГТС, якщо ціна транзиту буде меншою, ніж у "Північних" чи "Турецького потоку," - сказав Андріан Прокіп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чому в університеті Шевченка навчання розпочнуть весною

Санкції носять вибірковий характер. Наприклад, вони не стосуються деяких американських і європейських компаній.

"Є значне поле для обходу. Наприклад, німецька компанія Wintershall проаналізувала свою діяльність і вирішила, що її співпраці з Газпромом у проекті "Північного потоку" санкції не стосуються", - підсумував економіст.

Інтерв'ю з Андріаном Прокопом читайте у журналі "Країна" від 25 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Україна намагається бути незалежною від російського газу. А Москва прагне обійтися без нашої газотранспортної системи" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути