пʼятниця, 04 жовтня 2019 12:38

Україна на порозі нового інвестиційного скандалу: нардепи намагаються "перекроїти" тютюновий ринок на користь своїх структур

Україна на порозі нового інвестиційного скандалу: нардепи намагаються "перекроїти" тютюновий ринок на користь своїх структур
Через втручання народних депутатів ціни на сигарети можуть знову вирости - вже в найближчі дні на 7-10 грн. Фото: zik.ua

Вчора на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики була проголосована поправка в законопроект, що повністю перерозподіляє фінансові потоки в тютюновій галузі.

Йдеться про поправку №8, запропоновану народним депутатом Олександром Дубинським. Показово, що поправка була запропонована в законопроект №1049 про єдиний рахунок для сплати податків і зборів, який абсолютно не стосується тютюнової галузі. Подібні дії явно суперечать ст. 116 Регламенту Верховної Ради.

Дана поправка була підтримана членами комітету і вже присутня в тексті порівняльної таблиці в пакеті документів до даного законопроекту. Причому голосування по законопроекту №1049 заплановано на сьогодні.

Відповідно до даної поправки, компанії-виробники повинні будуть продавати сигарети оптовим компаніям за ціною не вище 80% від максимальної роздрібної ціни (МРЦ). У свою чергу, "оптовики" зможуть продавати сигарети роздрібним компаніям за ціною не вище 87% від МРЦ.

"Ми спостерігаємо досить жорстку спробу народних депутатів перерозподілити фінансові потоки на ринку на користь одного-двох великих гравців оптово-роздрібного ринку. До речі, компанія одного з заступників голови даного комітету працює на даному ринку", - пояснює ситуацію професор Київського національного університету Валерій Воротін.

За прогнозами експерта, дана поправка може залучити Україну в новий масштабний інвестиційний скандал.

"Серед виробників тютюнової продукції - міжнародні компанії з британськими, американськими, швейцарськими, японськими коренями. Зараз їм по суті говорять, що їм потрібно працювати в збиток. Справа в тому, що на даний момент акцизи, ПДВ та інші податки складають близько 65% від ціни сигарет. Якщо сюди ще додати собівартість продукції, вартість виробництва, зарплати і т.п. - у 80% від МРЦ вкластися неможливо", - упевнений Воротін.

Експерт не виключає, що дана правка також призведе до падіння легального виробництва і, відповідно, податкових надходжень, адже 4 з 10 ТОП-платників податків України - це міжнародні тютюнові компанії.

"Серед виробників тютюнового ринку дана поправка може бути вигідна хіба що Львівській тютюновій фабриці, яка, як вона декларує, виробляє сигарили. Показово, що поправка стосується лише сигарет, для інших видів тютюнової продукції обмежень по вартості немає", - пояснює Воротін.

За прогнозами експерта, дане втручання депутатів в ціноутворення на ринку вже в найближчі дні може привести до підвищення цін на сигарети на 7-10 грн. за пачку. Загальний обсяг переплати може скласти до 300 млн. долларів на рік.

При цьому дані гроші підуть не до держбюджету, а в кишеню низки структур.

Зараз ви читаєте новину «Україна на порозі нового інвестиційного скандалу: нардепи намагаються "перекроїти" тютюновий ринок на користь своїх структур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути