четвер, 09 червня 2011 13:21

Україна може вирватися з російського "газового зашморгу" за 10 років - експерт

Україна може вирватися з російського "газового зашморгу" за 10 років - експерт

Перемовини про зниження ціни на газ для України будуть тривалими та складними.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав старший економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

"Поки що поступу у цьому питанні немає. Я думаю, що перемовини будуть тривалими та складними. Зараз я не бачу швидкого рішення", - зазначив експерт.

За його словами, що українська влада задекларувала скорочення споживання блакитного палива. Газізуллін, зокрема нагадав, що уряд Миколи Азарова розробив проект будівництва LNG терміналу.

"Для "Газпрому" Україна зараз цікава, оскільки є головним імпортером російського блакитного палива проте, якщо за 10-15 років ситуація зміниться, то ми вже не будемо найбільшим ринком", - додав Ільдар Газізулін.

Говорячи про перспективу зниження ціни на російський газ для України, Ільдар Газізулін зазначив, що Росія може погодитися на це в разі, якщо буде створено спільне підприємство з управління газотранспортною системою України. В той же час, експерт зауважив, що таке підприємство будет створене без участі європейських партнерів.

"Я думаю, Україна хоче не просто переглянути формулу і знизити вартість газу, скажімо на 50 доларів, а все ж таки отримати більший дисконт. А це можливо лише за умови зміни контролю над газотранспортною системою", - резюмував експерт.

Нагадаємо, що 7 червня прем'єр-міністр України Микола Азаров у Москві зустрівся зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Під час зустрічі російський прем'єр натякнув, що зниження ціни на російський газ для нашої країни можливе лише за умови вступу до Митного союзу.

Зараз ви читаєте новину «Україна може вирватися з російського "газового зашморгу" за 10 років - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути