понеділок, 06 листопада 2017 20:23

Україна має більше вигоди від торгівлі з Росією - експерт

Україна має більше вигоди від торгівлі з Росією - експерт
10 % українського експорту - в Росію / Фото: Преса України

У структурі нашого експорту-імпорту з Росією давно вже немає нічого стратегічно значущого.

Таку думку Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

"З Росії ми імпортуємо вугілля, нафтопродукти, скраплений газ, мінеральні добрива, металургійну продукцію, паливо для наших ядерних станцій. Це не тільки наша справа: будь-яке функціонування ядерних станцій потрібно узгоджувати із Міжнародним агентством з атомної енергії. Тому перейти з одного виду палива на інший дуже важко. Це потребує багато організаційної і технічної роботи", - розповідає економіст.

Він наголошує, що наш експорт у Росію дуже дрібний.

"Не постачаємо нічого військового чи вироби подвійного призначення. Навіть "Мотор Січ" створює свої потужності в Росії, щоб не експортувати з України. З цим дуже важко щось зробити. Це приватне підприємство і на пряму не пов'язане з виготовленням озброєння", - пояснює Кушнірук.

У нас виріс експорт і імпорт з РФ (у Федеральній митній службі Росії заявили, що обіг зовнішньої торгівлі з Україною в січні-серпні 2017 року склав понад $ 7,7 млрд, продемонструвавши зростання на 24,7%. - Gazeta.ua). Але він не має системного характеру й відношення до високих технологій. Наприклад, купуємо газ у Москви, бо це дешевше, ніж виробляти в Україні, каже експерт.

"Машинобудівні заводи, орієнтовані на Росію, зараз практично нічого не виробляють. Труби майже не постачаємо. Я не бачив жодного повідомлення про якийсь серйозний контракт", - говорить економіст.

На його думку, не варто обривати співпрацю з Росії.

"Для РФ торговельний оборот з Україною не має жодного економічного значення. А для України Росія залишається суттєвим джерелом доходів. За цим стоїть десятки тисяч робочих місць", - аргументує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому поставляють більше українських товарів у Росію

"У гібридні війні виграє той, хто встоїть економічно. Росія із санкціями чи Україна в умовах втрати Криму та Донбасу. Час грає на Україну. Перервати співпрацю - означає нанести собі шкоду. Не бачу в цьому логіки", - додав він.

Український завод ДП "Антонов" ремонтуватиме російські Ан-124-100 "Руслан" в Ульяновську РФ. В обмін на це підприємство отримає документацію для літаків Іл-76.

Зараз ви читаєте новину «Україна має більше вигоди від торгівлі з Росією - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути