пʼятниця, 23 листопада 2012 17:17

Україна купуватиме газ в Азербайджану

Україна купуватиме газ в Азербайджану
Ейнулла Мадатлі: В Україну постачатимемо газ із Шахденіз-2. Фото: minjust.gov.ua

Азербайджан почне постачання газу до України з кінця 2017 року.

Про це в інтерв'ю "Урядомову кур'єру" розповів посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі.

"В Україну постачатимемо газ із Шахденіз-2, орієнтовно з кінця 2017 року, як це передбачено підписаним меморандумом між президентом Азербайджанської Республіки Ільгамом Алієвим та президентом України Віктором Януковичем 2011 року в Давосі. Почнемо з 2 мільярдів кубометрів і поступово збільшуватимемо обсяги до 5 мільярдів кубометрів", - сказав він.

За його словами, є кілька варіантів постачання.

"Зокрема, якщо буде економічно вигідно і комерційно доцільно, можна транспортувати в Україну не лише азербайджанський, а й туркменський газ через ТANAP (Туреччину - Болгарію - Румунію). Хоча є й інші варіанти. Зокрема, зріджений газ через Чорне море. Днями я дізнався, що нарешті вирішені всі питання, і 26 листопада Україна починає будівництво LNG-термінала в Одесі. Це означає, що через кілька років

він буде готовий. До цього часу Шахденіз-2 почне давати зайвий газ, який ми обіцяли Україні, і запрацює ТANAP. До того ж, Азербайджан зможе постачати свій зріджений газ в Одесу. Продати сланцевий газ на європейські ринки зацікавлені й США, де він найдешевший. Поява цього газу пожвавить ринок і створить конкуренцію. Тоді його ціна падатиме. Тож ви йдете правильним шляхом", - зазначив Мадатлі.

Посол позитивно відгукнувся про купівлю Україною природного газу через Німеччину.

"Це значно дешевше, ніж його експорт із Росії. Треба врахувати, що реалізація кількох російських енергопроектів (Південний коридор, прямий експорт у Німеччину тощо) теж дещо послабила позицію України як транзитера. Та компенсувати втрати можна. Зокрема за рахунок запасів сланцевого і скрапленого газу, видобуток яких уже розпочато, освоєння шельфу Чорного моря, переходу на альтернативні види палива та скорочення споживання природного газу тощо", - наголосив Мадатлі.

Зараз ви читаєте новину «Україна купуватиме газ в Азербайджану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути