Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2012 02:01

Україна має більше підстав звертатися до арбітражу щодо ціни за російський газ – експерт

Україна має більше підстав звертатися до арбітражу щодо ціни за російський газ – експерт
На думку експерта, якби в "Газпрому" були підстави подавати до суду на Україну, то він би вже давно це зробив. Фото: svit24.net

Українська сторона в ціновому питанні постачання російського газу має більше підстав звертатися до Стокгольмського арбітражу, ніж "Газпром", однак цього року не слід очікувати яких-небудь конкретних дій з обох сторін.

Про це заявили на прес-конференції в Києві незалежні експерти.

"Я вважаю, що поки що в цьому році немає бажання в жодної сторони, ані в "Газпрому", ані в НАК "Нафтогаз" подавати до Стокгольмського арбітражу, – говорить Володимир Саприкін. – Щодо України, то тут є певні підстави й насамперед – це неадекватна ціна, яка є одною з найбільших у Європі. Однак тут потрібна політична воля й поки що ми цього не бачимо. З іншого боку "Газпром", хоча й заявляє, що подаватиме до арбітражу, та поки що цього не відбувається. На мою думку, якби в нього були для цього підстави, то вже давно би подав до суду й це була б не просто риторика, а якісь реальні дії. Тому можна стверджувати, що в цьому році таких зрушень у бік суду відбуватися не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна заплатила $10,4 мільярда за 9 місяців імпорту російського газу

На думку іншого експерта Олександра Нарбута, підстави звертатися до арбітражу є передусім в України.

"Але, на жаль, ці підстави, не дивлячись на їхню широку відомість ще практично з моменту укладення "січневих контрактів" у 2009 році й "харківських угод", не використовуються. До того ж, ці підстави в повній мірі відповідають і мотиву того розслідування, яке проводить Європейська комісія щодо антиконкурентних дій "Газпрому" та його партнерів на європейському ринку. Це може бути додатковим козирем або аргументом української сторони", – підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Україна має більше підстав звертатися до арбітражу щодо ціни за російський газ – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути