Ексклюзиви
вівторок, 05 листопада 2019 08:56

Україна готова припинити транзит газу з Росії

Україна готова припинити транзит газу з Росії
Україна закачала достатньо газу для опалювального сезону. Фото: Уніан

Україна прагне зберегти доходи від транзиту російського газу, однак готова до його припинення. В українських газосховищах достатньо палива для забезпечення опалювального сезону.

"Чому готові? Тому що в підземних українських газосховищах рекордна кількість газу, яка закачана для того, щоб проходити опалювальний сезон. Насправді з тією величиною газу ми можемо пройти опалювальний сезон взагалі без його транспортування. На сьогодні це понад 21,7 млрд "кубів" газу в українських газосховищах", - заявив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель в ефірі "Свободи слова" на ICTV.

Водночас в уряді в жодному разі не виключають пріорітетність договору про транспортування газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі пояснили свою позицію щодо транзиту газу Україною

"Тому що для України є пріорітет отримання і заробіток грошей на транспортування газу. Ми працюємо дуже активно з нашими європейськими партнерами, щоб підписати за новими європейськими правилами договір із Газпромом. Ми насправді стаємо умовно єдиною нормативною базою з нашими європейськими сусідами, а це означає, що фактично ми використовуємо ті правила, які працюють у Європі, і нас не можна шатажувати. Якщо ми забезпечуємо транзит газу в Європу, якщо ми забезпечуємо чіткі визначені обсяги, якщо ми забезпечуємо довгостроковість цього договору, це означає постійне постачання газу на ринки Європи. Це означає, що є конкуренція та зменшення ціни для європейських споживачів", - пояснив міністр.

Україна припинила закачувати газ у підземні газосховища. На 29 жовтня запаси становлять 21,74 млрд куб. м газу. Щоб без проблем пройти зиму, треба мінімум 20 млрд "кубів" газу у сховищах. Наявних запасів вистачить навіть, якщо Росія припинить транзит газу територією України, повідомили у Нафтогазі.

Зараз ви читаєте новину «Україна готова припинити транзит газу з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути