Ексклюзиви
субота, 17 лютого 2024 19:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна через Естонію отримає від США $500 тис. російських активів

Україна через Естонію отримає від США $500 тис. російських активів
Україна через Естонію отримає від США $500 тис. російських активів. Фото: ілюстративне

Заступник генерального прокурора Ліза Монако та генеральний секретар Естонії Тиніс Саар оголосили сьогодні, 17 лютого, на Мюнхенській конференції з безпеки про передачу майже $500 000 конфіскованих російських коштів для України.

Російські активи конфіскували внаслідок викриття незаконної схеми експорту в Росію техніки. Про це інформує Міністерство юстиції США.

"Кошти були конфісковані Сполученими Штатами після розпаду незаконної мережі закупівель, яка намагалася імпортувати в Росію високоточний верстат американського походження для використання в секторах оборони та розповсюдження ядерної зброї", - повідомили в Мін'юсті США.

Документ передбачає передачу майже пів мільйона доларів Естонії на підтримку робочої групи Taskforce KleptoCapture, а Естонія передасть їх Україні. Кошти використають через спеціальний фонд на швидке відновлення зруйнованої електромережі в Україні.

"Ця передача є першою у своєму роді від Сполучених Штатів іноземному союзнику з явною метою допомоги Україні, і вдруге оперативна група Міністерства юстиції KleptoCapture надала Україні конфісковані російські активи, надавши $5,4 млн конфіскованих коштів торік до Державного департаменту підтримки українських ветеранів війни", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може щороку отримувати до €15 млрд відсотків, нарахованих від заморожених активів РФ - Туск

Конфісковані кошти перераховуються до Естонії, оскільки наразі законодавство не дозволяє напряму перевести їх до України.

Естонія використає кошти для проєкту з прискорення оцінки збитків і критичного ремонту української системи розподілу та передачі електроенергії, які були цілеспрямованими мішенями російських військ.

"Ця заява демонструє непохитну рішучість Сполучених Штатів і наших естонських партнерів припинити доступ президента Путіна до західних технологій, на які він покладається, щоб вести незаконну війну проти України", - сказала заступник генерального прокурора Ліза Монако.

Тиніс Саар переконаний, що угода дає додаткову мотивацію ще більше боротися з порушеннями санкцій.

"Мета не лише виявити, притягнути до відповідальності та забезпечити справедливість, а спрямувати незаконні доходи жертві, тобто Україні. Я сподіваюся, що це стане новою нормою для санкціонованих злочинів в інших країнах у майбутньому", - сказав генеральний секретар Естонії.

У понеділок, 12 лютого, Рада Європейського Союзу ухвалила рішення, яке наближає створення механізму з використання надприбутків заморожених російських активів на території ЄС на користь України.

Рада, зокрема, вирішила, що центральні депозитарії, які володіють активами Центробанку РФ на суму понад 1 млн євро, повинні окремо обліковувати надзвичайні грошові залишки, що накопичуються внаслідок обмежувальних заходів ЄС, а також окремо зберігати відповідні доходи.

Зараз ви читаєте новину «Україна через Естонію отримає від США $500 тис. російських активів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути