четвер, 20 січня 2011 11:11

Україна збільшить свій ВВП лише на 4% - прогноз Світового банку

Україна збільшить свій ВВП лише на 4% - прогноз Світового банку

Українська економіка в 2011 році буде продовжувати своє відновлення. Про це йдеться у звіті Всесвітнього банку.

У документі відзначається, що темпи зростання залишаються вдвічі повільнішими, ніж були до кризи, а швидкість оздоровлення української економіки значно нижча, ніж у країнах, що розвиваються.

Згідно зі звітом, світова економіка рухається від посткризової фази одужання і поступового зміцнення до сповільненого, але все ж стабільного зростання. При цьому майже наполовину глобальному зростання сприяють країни, що розвиваються, які в 2011 році, в середньому, збільшать свій внутрішній валовий продукт на 6%.

За словами директора Всесвітнього банку в справах України, Білорусі та Молдови Мартіна Райзера, Україні збільшить свій ВВП лише на 4%, тоді як до кризи цей показник зростання становив 8%. Він зазначив, що якщо Україна не проведе структурних реформ своєї економіки, наслідки наступної кризи будуть ще гіршими.

Старший економіст Всесвітнього банку в Україні Пабло Сааведра нагадав, що вже в 2012 році світ чекає продовольча криза, яка призведе до різкого зростання цін на сільськогосподарську продукцію. За його словами, скасування Україною експортних обмежень дозволила б збільшити темпи зростання ВВП у середньостроковій перспективі.

"Україні - один з найбільших експортерів, зокрема, пшениці. Тому, в умовах зростання цін на продовольство, Україна буде мати економічну вигоду. Якщо економічна політика буде такою, як в 2010 році, коли експорт зерна був обмежений, то Україна ризикує втратити можливі вигоди ", - сказав економіст Світового банку.

Економічний експерт Віктор Лисицький вважає, що аграрний сектор України, який не реформувався десятиліттями, в умовах відсутності обмежень на експорт сільгосппродукції не зможе стати локомотивом національної економіки.

Звіт Світового банку свідчить, що в 2010 році і в перспективі на 2011 рік зростання української економіки забезпечується відновленням у світі попиту на металопрокат та відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом.

За матеріалами Радіо "Свобода"

Зараз ви читаєте новину «Україна збільшить свій ВВП лише на 4% - прогноз Світового банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути