четвер, 12 вересня 2013 15:28

Угода про асоціацію з ЄС: ріст інвестицій на 25% і втрати в машинобудуванні

Угода про асоціацію з ЄС: ріст інвестицій на 25% і втрати в машинобудуванні
Олег Устенко розповів про економічні наслідки підписання угоди про асоціацію з ЄС. Фото: lenta-ua.net

Підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом автоматично означає, що через два місяці набуває чинності та її частина, яка стосується зони вільної торгівлі.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

За його словами, це означає, що до 3/4 всіх товарних позицій буде застосоване так зване "обнуління мита".

"Це буде поштовхом для українських експортерів, розширення їх можливостей на європейському ринку. Це також означає додатковий притік товарів з боку Європейського Союзу до України. Також послідують дії Митного Союзу - там збільшать свої бар'єри на шляху українських товарів на територію Російської Федерації, Білорусі і Казахстану", - наголосив експерт.

Він зазначив, що на першому етапі підписання угоди про асоціацію можна очікувати поліпшення інвестиційного клімату в країні і притік прямих іноземних інвестицій.

"Скажімо, цього року ми загалом матимемо 4 мільярди доларів інвестицій, а після підписання матимемо 5 - збільшення на 25% в перший рік. Ціна запозичень на зовнішніх ринках також може бути зменшена. Активізуються модернізація підприємств на території України, при чому за рахунок самих підприємців", - зазначив Устенко.

Експерт вважає, що можна чекати, що частина підприємств, які розташовані на кордонах ЄС- у Словаччині, Угорщині - може бути перенесена на територію України, бо тут більш дешева робоча сила.

Він повідомив, що, з іншого боку, угода несе багато ризиків. Головні - ті, що стосуються найближчого короткого терміну і йдуть від Митного союзу.

"У Митному союзі ми реалізуємо багато товарів з високим компонентом доданої вартості. Підприємствам, які експортують велику частку товарів до країн Росії, Білорусі, Казахстану, буде нелегко. Дуже втратить машинобудування. Більш ніж половина машинобудівного експорту зав'язана на Митному союз. Хоча я б не говорив, що галузь повністю зникне. Окрім того на території Митного союзу буде достатньо важко реалізовувати продукцію харчової промисловості. Та і в Європі через жорсткі стандарти та фітосанітарні норми ми не зможемо багато торгувати. Є ризики, що металургійна, хімічна галузь не зможуть швидко знайти ринки збуту у Європі. Хто точно не втратить, це наша легка промисловість, сільські господарства. Воно може дуже швидко диверсифікуватися, підлаштуватися під ринок", - підсумував Устенко.

Зараз ви читаєте новину «Угода про асоціацію з ЄС: ріст інвестицій на 25% і втрати в машинобудуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

100

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути