середа, 21 серпня 2013 02:21

Угода про асоціацію України з ЄС - найбільший програш Путіна - експерт

Угода про асоціацію України з ЄС - найбільший програш Путіна - експерт
Фото: gazetavv.com

Підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом – це геополітичний провал Владіміра Путіна. Таку думку в коментарі Тиждень.ua висловив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Як зауважує експерт, неефективна реалізація кремлівської стратегії з недопущення підписання Україною угоди з ЄС і втягування її у Митний союз – це "геополітичний провал Путіна".

"Можливо, найбільший з часів його третього президентства. В принципі він йшов в президенти, проголошуючи наміри інтегрувати радянський простір. І якщо це зривається, то виглядає так, що Путіну можна було й не балотуватися втретє, порушуючи всі неписані правила", – вважає Горбач.

Як зауважує експерт, нині ж Росія тисне на "больові точки" України.

"В принципі вона "намацала" больові точки і найефективнішими є ринки збуту для українського олігархату. Це – найбільш чутлива категорія. Російське керівництво економічно тиснутиме на олігархів, щоб в ті, в свою чергу, тиснули на президента, при чому в будь-який спосіб, чи вмовляючи його, чи роблячи ставки на іншого кандидата в 2015 році. Тобто Росія ставить на великий капітал в середині України", – зазначив він.

Втім, реалізація такої стратегії, на думку Горбача, все таки не спрацює.

"Не гарантія, що ця ставка спрацює, тому що вони (українські олігархи. – Ред.) також достатньо критично ставляться до російського тиску і побоюються не лише втрати російських ринків, але й власності Україні на користь російського олігархату. Тому з почуття самозбереження триматимуться більше довкола лінії Януковича, ніж побіжать показувати лояльність Путіну", – вважає Горбач.

Однак, при цьому експерт вказує на мінливість позиції українського керівництва.

"Звісно, все може змінитися. Позиція (української влади. – Ред.) – мінлива і здатна реагувати на будь-які подразники. Думаю, росіяни продовжуватимуть "тролити" українське керівництво, робитимуть певні спецоперації, в першу чергу психологічного характеру. І не все так загадано наперед. Якщо умовно кажучи український президент псіхане, то цілком може зірвати підписання угоди з ЄС", – зазначив експерт, додавши, що позиція української влади "не піддається прогнозу".

Нагадаємо, ЗМІ опублікували зміст документу - так званої "кремлівської стратегії недопущення підписання Україною угоди з ЄС і втягування її у Митний союз". Раніше йшлося, що цю стратегію розробив радник Владіміра Путіна Сєргєй Глазьєв за допомогою Віктора Медведчука.

Зараз ви читаєте новину «Угода про асоціацію України з ЄС - найбільший програш Путіна - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути