пʼятниця, 16 жовтня 2020 18:22

У Рахунковій палаті розповіли про зловживання під час пандемії

У Рахунковій палаті розповіли про зловживання під час пандемії
Одні і ті ж респіратори купують за різними цінами - Пацкан. Фото: "Цензор.нет"

Кабмін спростив процедуру закупівель, скасував тендерні процедури.

Це економить час, але з'являються корупційні ризики, розповів голова Рахункової палати Валерій Пацкан, передає "Цензор.нет".

Рахункова палата розглядає можливість внесення до Плану роботи на 2021 рік аудиту використання коштів Фонду боротьби з Covid-19 2020 року. Але Пацкан не може гарантувати, що Рахункова палата не дасть вкрасти ні копійки з Фонду.

"Ми можемо тільки потім перевірити і сказати: хто і скільки вкрав, де кошти використано неефективно. Зараз розкраданню й неефективному використаннюкоштів, виділених на боротьбу з пандемією, запобігти можуть тільки розпорядники. Якщо це обласні державні адміністрації, МОЗ або НЗСУ, вони повинні перевіряти", - підкреслив він.

Кабмін скасував тендерні процедури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столиця готує всі 22 лікарні до прийому хворих на Covid-19

"З одного боку, це добре. Адже є ситуації, коли потрібно щось закупити терміново. Тривалі тендерні процедури передбачають купу документів, витрачання часу - це неефективно. Але, з іншого боку, є корупційні ризики. Наприклад, ми бачимо, що респіратори одного ступеня захисту в одній з областей закуповували за 18 грн, а в іншій - за 160. Один і той же респіратор - і майже в 10 разів дорожче", - додав Пацкан.

Такі факти озвучують на нараді у президента або голови Верховної Ради, але в таких випадках мають також реагувати правоохоронці і відкривати кримінальні виробництва.

Усім міністрам запропонували здати тест на коронавірус. Таку рекомендацію дали урядовцям, оскільки 13 жовтня на засіданні уряду був міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Зараз ви читаєте новину «У Рахунковій палаті розповіли про зловживання під час пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути