Ексклюзиви
понеділок, 18 листопада 2019 10:26

У Раді хочуть дати четвертий шанс "євробляхерам"

У Раді хочуть дати четвертий шанс "євробляхерам"
З 1 січня 2021 року акциз на транспортні засоби пропонують скасувати Фото: ТСН

У Раді пропонують дати "евробляхам" ще 180 днів і зменшити акциз. Згодом збір пропонують скасувати. У парламенті зареєстрували два законопроекти.

Четверте продовження термінів для авто на іноземній реєстрації має замінити закон, який дозволяє "евробляхам" їздити безкарно до 1 січня 2020 року, пише Сегодня.

Поступки дійсні тільки для старих авто. Головна пропозицію проекту закону - прибрати на 180 днів коефіцієнт віку. Ще один законопроект пропонує на 180 днів звільнити від відповідальності власників машин, вантажівок і автобусів. Штрафами такий транспорт обкладатися не буде. Норми стосуватимуться машин, які ввезли в Україну до початку дії згаданих законів. З 1 січня 2021 року акциз на транспортні засоби пропонують скасувати. Якщо влада не робить кроків до компромісу, то навіть цей закон підійде, вважає Михайло Катрук, один із засновників громадської організації "Доступне авто".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого очікувати власникам євроблях на митниці

"Скасування акцизу на авто вимагають все громадські організації. Але починати зі скасування штрафу та вікового коефіцієнта - не дуже хороший варіант. За останні три роки законодавство і так тричі мінялося. Відповідно, є суспільне невдоволення, тому що виходить так, що одні люди розмитнили по одними правилами, а через деякий час можна вже за іншими правилами. Тому я підтримую позицію, що правила повинні бути однакові для всіх громадян і діяти на постійній основі", - говорить Катрук.

Зараз ставка акцизу визначається за формулою: ставка акцизу = Ставка базова × Коефіцієнт двигуна × вік авто. Базова ставка становить 50 євро, якщо у автомобіля двигун об'ємом до 3000 см куб .; якщо більше, то ставка становить 100 євро. Ставка для авто з дизельним двигуном об'ємом до 3500 см куб - 75 євро. Більш - 150 євро.

Коефіцієнт двигуна - це об'єм циліндрів, розділений на 1000. Якщо обсяг 2000 куб. см, то коефіцієнт - 2. Коефіцієнт віку - число років, що минули з року, наступного після року виробництва транспорту. Для нових автомобілів ставка - 1. Для машин старше, відповідно, 2 і більше. Для всіх машин старше 15 років коефіцієнт дорівнює 15. Для вантажівок, яким від п'яти до восьми років, коефіцієнт становить 40, старше восьми років - 50. Цей коефіцієнт і хочуть прибрати на півроку. Акциз на автомобіль 2001 року випуску з об'ємом двигуна як 2200 куб см складе - 110 євро. А за чинною формулою з коефіцієнтом віку - 1650 євро.

Зараз ви читаєте новину «У Раді хочуть дати четвертий шанс "євробляхерам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути