пʼятниця, 10 лютого 2012 09:22

У Присяжнюка рекомендували не експортувати багато пшениці: Самим не вистачить

У Присяжнюка рекомендували не експортувати багато пшениці: Самим не вистачить

Міністерство аграрної політики і продовольства рекомендувало зернотрейдерам тимчасово обмежити експорт пшениці у зв'язку із загрозою значного пересіву озимих через морози та осінню посуху.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "Пшениця на замку".

"Ми закликаємо компанії в найближчі два місяці при укладанні контрактів акуратно дивитися на пшеницю на внутрішньому ринку і не включати її до переліку першочергових інтересів", - заявив 9 лютого журналістам директор департаменту аграрних ринків міністерства Сергій Кваша.

За його словами, експортерам пропонується обмежити обсяги вивезеної пшениці в лютому-березні на середньому рівні з початку маркетингового року (почався з 1 липня). Тобто при загальному обсязі експорту пшениці за липень-січень, що становить близько 3 млн тонн, за лютий-березень має бути вивезено не більше 850 тис. тонн пшениці.

У Мінагрополітики своє прохання пояснюють поганим станом посівів. При цьому через сніг зараз важко оцінити обсяги пересівань озимих, які постраждали від осінньої посухи і зимових морозів. За оцінками Кваші, пересівати доведеться від 2 млн до 3 млн га з 8,4 млн га, відведених під озимі культури.

"Розрив в 1 мільйон гектарів - це досить багато, щоб зрозуміти, які будуть перехідні залишки. Особливо враховуючи той факт, що майже вся продовольча пшениця в Україні - озима", - зазначив він.

Про офіційне обмеження експорту пшениці поки не йдеться, стверджують у міністерстві. Але все ж просять зернотрейдерів сконцентруватися на кукурудзі і ячмені.

"Ми плануємо вказати рекомендовані обсяги експорту в меморандумі, підписаному з Українською зерновою асоціацією", - сказав Кваша.

Асоціація та міністерство підписали документ у жовтні. Зернотрейдери пообіцяли узгоджувати з державою обсяги експорту, а чиновники - попереджати ринок про можливі торгових обмежень за два місяці. Кваша вважає, що експортери зможуть виконати поточні контракти, не перевищуючи пропонованих обсягів. На кінець січня, за даними міністерства, всього було законтрактовано 4,49 млн тонн української пшениці, з яких близько 4 млн тонн - продовольчої і 0,48 млн тонн - фуражної.

Зернотрейдери називають рекомендації Мінагрополітики розумними. Учасники ринку вказують на те, що в цьому разі не виключено введення офіційних обмежень на експорт.

Зазначимо, раніше Мінагрополітики прогнозувало експорт зерна з України на рівні 2 млн тонн щомісячно до кінця 2011-2012 МР.

Зараз ви читаєте новину «У Присяжнюка рекомендували не експортувати багато пшениці: Самим не вистачить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути