середа, 05 грудня 2012 22:14

У новому Держбюджеті передбачили півтора мільярда на "Євро-2012" - експерт

У новому Держбюджеті передбачили півтора мільярда на "Євро-2012" - експерт
Андрій Новак Фото: radiosvoboda.org

З 2013 року зросте на 8,7% мінімальна зарплата та на 9,5% - мінімальна пенсія. Це передбачає проект бюджету на 2013 рік. Його цього тижня прийняла до розгляду Верховна Рада. Згідно з документом, річний дохід бюджету - 361,5 млрд. грн.

"Мало не кожен пункт цього бюджету корупційний, - вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. - Він схожий на ксерокопію бюджету на 2012 рік. Там навіть витрати на чемпіонат "Євро-2012" заклали, але не 7 мільярдів, як цьогоріч, а 1,5. Урядові чиновники не встояли перед спокусою розділити ці гроші між собою. Кошти на чемпіонат, який закінчився, виділятимуть. Пояснюватимуть, що стадіони та інфраструктуру треба довести до розуму, заплатити всім, хто займався підготовкою до "Євро-2012". Зиск із цієї статті витрат матиме прем'єр і віце-прем'єр та компанії, що нібито займатимуться добудовою стадіонів".

Витрати на утримання Верховної Ради збільшили на 5 млрд грн. А відрахування на субсидії для малозабезпечених зменшили на 11 мільярдів. На армію витрати зменшені.

"Депутати зменшать доходи від мобільних операторів та інтернет-провайдерів. Зараз вони сплачують 1,6 мільярди гривень до бюджету за користування радіочастотами, наступного року платитимуть менше - 1,1 мільярди. Причому кількість інтернет-споживачів зростає щороку. Це прибуткова галузь. Рішення про знижку у 500 мільйонів для операторів мобільного зв'язку та інтернет-провайдерів лобіювали депутати та урядовці, пов'язані із мережами зв'язку", - зазначив експерт.

Невипадковим рішенням Новак вважає орієнтацію бюджету на курс гривні 8,5 грн за долар.

"Важко повірити, що до кінця 2012 року він не стане більшим. Слід було б закласти курс на наступний рік 8,80 - 9 гривень. Так є велика ймовірність невиконання бюджету. Адже мало не всі експерти та економісти прогнозують девальвацію гривні. Видно, що при складанні бюджету керувалися інтересами олігархів, власників великих металургійних підприємств. Вони за рахунок цього збільшуватимуть свої прибутки в Україні. Скажімо, зараз олігархи продають за кордон певну кількість своєї продукції за мільйон доларів, переводять їх у гривні й виходить 8,3 мільйони гривень. А коли гривня опуститься, у них буде,скажімо, 9 мільйонів. Матимуть зайві гроші для відкриття футбольних клубів і додаткового бізнесу", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «У новому Держбюджеті передбачили півтора мільярда на "Євро-2012" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути