Ексклюзиви
середа, 24 лютого 2016 09:51

У НБУ розповіли, чому пропонують самоліквідацію банкам

У НБУ розповіли, чому пропонують самоліквідацію банкам

Низка створених "для моди" банків не ведуть реальної банківської діяльності й акціонери хочуть закрити такі установи, для цього Нацбанк розробляє процедуру самоліквідації. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів виконуючий обов'язки директора департаменту банківського нагляду НБУ Руслан Гриценко.

"У період стрімкого розвитку ринку й відповідної "моди" на банки, створилося чимало невеликих банківських установ. На сьогодні вони є недокапіталізованими, не розвиваються, не залучають нових вкладів та не надають кредитів. При цьому від них все одно вимагається виконувати нормативи Національного банку, збільшувати капітал до мінімального рівня тощо. У цьому випадку власникам банку, в якому не вдалося побудувати прибуткову бізнес-модель, не вистачає коштів для збільшення капіталу та покриття постійних витрат. У таких випадках, акціонери бажають закрити банк та сфокусувати свої зусилля на інших сферах діяльності. Саме для цього Національний банк і розробляє процедуру самоліквідації", - розповів представник регулятора.

Руслан Гриценко наголосив, що банківська діяльність є дуже специфічною, їй притаманні різноманітні ризики. Тому в кризових ситуаціях банки можуть вимагати докапіталізації.

"У першу чергу це необхідно, щоб гарантувати безпеку коштів фізичних та юридичних осіб. Крім того, банки отримують специфічне право на залучення коштів третіх осіб й тому повинні перебувати під особливим контролем регулятора", - сказав представник НБУ.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ розповіли, чому пропонують самоліквідацію банкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути