середа, 01 листопада 2017 17:21

У Національній інвестраді пояснили плюси енергетичних формул

У Національній інвестраді пояснили плюси енергетичних формул
Керівник офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів сказала, що помилки НКРЕКП можуть коштувати дуже дорого економіці країни. Фото: РБК-Україна

До затвердження прозорих формул визначення вартості енергоресурсів паралельно існувало фактично дві ціни: ціна українського виробника і вільна (ринкова) ціна. Це дозволяло маніпулювати цінами і отримувати дивіденди зацікавленим особам. Про це заявила Юлія Ковалів, керівник офісу Національної інвестиційної ради, на круглому столі "Енергетика в Україні: європейські перспективи".

"Я дуже добре пам'ятаю ту дискусію, коли, власне, перейшли до питання становлення цін на газ. Ми мали великі дискусії, взагалі з підходом, до чого прив'язуватися. Наскільки я пам'ятаю, було дуже багато депутатів, які хотіли в закон "Про ринок природного газу" повернути норму закону "Про основи функціонування ринку газу". Було фактично дві ціни на газ. Одна ціна для української державної компанії і виробника, а інша ціна вільна", - зазначила Ковалів.

За словами глави інвестиційної ради, принцип імпортного паритету сьогодні поширюється і на нафту. Ціна нафтопродуктів, частина яких видобувається і переробляється в Україні, продається за ринковими цінами відповідно до котирувань Plats Europe і з урахуванням доставки. "Фактично трейдери формують цю ціну. Ця ціна чи то румунського, то чи білоруського заводу, то чи австрійського, хтось возить з Азербайджану. Вони беруть (ціну, - ред.) з доставкою в Україну. Це той ліквідний ринок. Хоча і у нас є свій видобуток нафти і своя переробка нафти", - сказала Юлія Ковалів.

За аналогічним принципом імпортного паритету формуються не тільки ціни на енергоресурси. Наприклад, зерно всередині України, яка є експортером цієї продукції (на відміну від дефіциту газу, нафти та вугілля) продається за тими ж цінами, що і на експорт. "Ми великий експортер зерна. Але сьогодні наші хлібокомбінати і всі виробники зерна продають його за такими ж цінами, за якими й експортують. Це зерно йде на світовому ринку, це і є ринкова ціна", - заявила вона.

Юлія Ковалів підкреслила, що, в разі ручного регулювання цін, помилка НКРЕКП, яка ці ціни встановлює, може коштувати дуже дорого як ринку енергетики, так і економіці в цілому.

Нагадаємо, в 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 КМУ прийняв постанову №315, якою зрівняла ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до українсько-словацького кордону. 3 березня 2016 НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію базується на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

На думку експертів і міжнародної спільноти, ринкова ціна на вугілля і газ на основі імпортного паритету, яка передбачено формулами "Дюссельдорф+" і "Роттердам+", дозволяє забезпечити інвестиції у вітчизняну видобуток енергоресурсів.

Зараз ви читаєте новину «У Національній інвестраді пояснили плюси енергетичних формул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути