четвер, 05 листопада 2020 17:23

У Нацбанку розповіли, як протистоять коронакризі в Україні

У Нацбанку розповіли, як протистоять коронакризі в Україні
НБУ підтримує ключову процентну ставку на рекордно низькому рівні – 6% рік. Фото: pexels.com

Пандемія коронавірусу створила серйозні проблеми для сектора фінансових послуг України, поставила під загрозу виживання бізнесу та істотно зменшила кількість робочих місць.

Україна дуже постраждала від коронакризи. Щоб їй протистояти, НБУ ухвалив низку ключових заходів, включаючи надання дешевого фінансування для підприємств шляхом зниження конкретної процентної ставки, підтримуючи ліквідність і розширюючи базу фондування банків, заявив Глава Нацбанку Кирило Шевченко, передає Obozrevatel.

Він зазначив, що НБУ підтримує ключову процентну ставку на рекордно низькому рівні – 6% на рік. Україна лідирує серед ринків, що розвиваються на зниження ключової процентної ставки після пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що в Держбюджеті-2021 хочуть збільшити видатки

Результатом цього стало падіння в серпні середньозваженої процентної ставки за корпоративними кредитами в гривні нижче 10%. Ставка за гривневими вкладами населення також впала нижче 10%.

Також Нацбанк запровадив допоміжні кредити для банків, щоб підтримати економіку в умовах кризи, та розширив список прийнятної застави, яку банки можуть надати під позики від центрального банку.

До цього списку входять корпоративні облігації і муніципальні облігації із державною гарантією. Було ухвалено новий фінансовий інструмент – процентні свопи – який дозволить банкам продовжувати платити НБУ за низькими відсотковими ставками в доступному для огляду майбутньому.

За підсумками 3-го кварталу 2020 року Міністерство економіки очікує падіння валового внутрішнього продукту на 3,6% проти аналогічного періоду торік, а за січень-вересень поточного року - на 5,5%. Раніше Мінекономіки прогнозувало падіння ВВП на 6,5%.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку розповіли, як протистоять коронакризі в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути