середа, 28 серпня 2019 13:47

У Нацбанку розповіли, коли кредити подешевшають

У Нацбанку розповіли, коли кредити подешевшають
Голова НБУ Яків Смолій: "Висока облікова ставка стримує кредитування реального сектору економіки. Але низька інфляція – це підвалини майбутнього економічного зростання". Фото: Mind.ua

Наступного року іпотечні кредити можуть подешевшати до 12-13%. Сьогодні банки у середньому пропонують їх під 20% річних.

"Кредити подешевшають, якщо знизиться облікова ставка. До кінця 2020-го поставили за мету знизити її до 9%. До кінця 2021-го - до 8%. За цей час інфляція повинна досягти 5%", - пояснює голова Нацбанку Яків Смолій, пише The Page.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня стала однією з найміцніших валют

Сьогодні облікова ставка Нацбанку становить 17%. У липні регулятор знизив її з 17,5%.

"До кінця року очікуємо інфляцію нижче за 7%. Це результат жорсткої монетарної політики. Звісно, висока облікова ставка стримує кредитування реального сектору економіки. Але низька інфляція – це підвалини майбутнього економічного зростання. Економіка у нас зростає 14 кварталів поспіль. Ми навіть змінили прогноз росту ВВП цьогоріч із 2,7 до 3%", - говорить Смолій.

Облікова ставка — орієнтир для визначення банками відсоткових ставок за депозитами і кредитами. Уперше з жовтня 2018-го Нацбанк змінив її у квітні 2019-го. Знизив з 18% до 17,5%. До цього, у вересні, підняв на 0,5 п п — до 18%. Востаннє НБУ знижував розмір облікової ставки 25 травня 2017-го — з 13% до 12,5%.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку розповіли, коли кредити подешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути