четвер, 28 травня 2020 12:15

У Нацбанку порівняли відновлення економіки з емблемою Nike

У Нацбанку порівняли відновлення економіки з емблемою Nike
У Нацбанку спрогнозували, коли відновиться економіка. Фото: pixabay.com

Відновлення української економіки не буде V-подібним. Швидше, це буде щось схоже на емблему Nike або на "ванну в поздовжньому розрізі", як нещодавно писали в The Economist. Тобто не зовсім V, але й не зовсім U. Але не все так погано, як очікувалося на початку карантину. Хоча ситуація не найкраща, але мільйонів безробітних або десятків тисяч закритих компаній також немає, повідомляє Нацбанк на своїй сторінці в соцмережі.

"Ми можемо опустити облікову ставку нижче за 7%. Наразі для цього є передумови. Низька інфляція сприяє пом'якшенню монетарної політики. Крім цього, ми бачимо, що економіку потрібно стимулювати. Виходячи з даних по першому кварталу, показників промвиробництва і транспорту у квітні, падіння економіки може бути серйознішим, ніж очікувалося. Якщо переносити динаміку на річний показник, можна говорити про падіння на 6-7%. Утім, глобально це нічого не змінює, після послаблення карантину очікується повернення економіки до зростання", - пояснюють спеціалісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без PIN-кодів та готівки: Приватбанк пояснив, як безпечно оплачувати покупки

Іпотека під 10% можлива. Але в такому разі ціна ресурсу повинна складати десь 6%. Водночас подивіться на ті ж держбанки: середня ставка депозитів 11%, а на деякі продукти - 13-14%. Тобто як мінімум має пройти час, поки депозитні ставки не знизяться майже вдвічі.

"НБУ займається питаннями макростабільності, зростання кредитування й економіки. Але ми вважаємо, що нам потрібна стійка економіка, а не економіка, накачана грошима, як стероїдами, яка різко виросте, але потім так само різко впаде", - пояснюють у Нацбанку.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про подовження чинних податкових пільг та запровадження нових для бізнесу на час карантину.

Документ передбачає звільнення до 30 червня від оподаткування зарплати медиків та інших працівників, які борються з Covid-19. Крім того, у червні та липні останні отримають грошову компенсацію податку на доходи фізосіб.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку порівняли відновлення економіки з емблемою Nike». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути