пʼятниця, 31 серпня 2012 17:53

У Нацбанку похвалилися профіцитом платіжного балансу

У Нацбанку похвалилися профіцитом платіжного балансу
Фото: analitic.ub.ua

У липні відбулось повернення до профіциту платіжного балансу.

Про це у відеозверненні заявив начальник управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу Національного банку України (НБУ) Сергій Ніколайчук.

"Характеризуючи стан платіжного балансу, маємо відзначити його покращення в липні. Так відбулося повернення до його профіциту, що становив 800 мільйонів доларів США, і в цілому за перші 7 місяців сальдо зведеного платіжного балансу було близьким до нуля", - сказав він.

За його словами, формування такого профіциту в липні відбулося завдяки розміщенню урядом єврооблігацій на $2 млрд.

Начальник управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу відзначив відновлення зростання експорту товарів: у річному вимірі він зріс на 8% у липні.

"З одного боку, ми отримуємо дивіденди від гарного врожаю зернових та олійних і сприятливої кон'юнктури на зовнішніх ринках цих культур, але звичайно високі показники експорту є також і результатом активної роботи наших експортерів у відкритті нових ринків збуту, налагодженні ефективної системи зберігання врожаю та його логістики. З іншого - особливо заслуговує на позитивну оцінку зростання експорту продукції з високою часткою доданої вартості - мова йде про експорт продуктів хімічної галузі та машинобудування, де річні темпи зростання становили 37% та 49% відповідно", - упевнений він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подорожчав на 1 копійку, євро додав 5 копійок - міжбанк

Крім того, Ніколайчук звернув увагу на те, що незважаючи на непогані результати для експорту, продовжується зростання високими темпами й імпорту товарів. В останні місяці суттєво прискорилося зростання імпорту споживчих товарів, що пов'язано зі спрощенням процедур розмитнення імпортованих товарів у результаті набрання чинності Митним кодексом, уточнив він.

Що ж до загального результату поточного рахунку, то, за словами Ніколайчука, у липні його дефіцит скоротився до $1,3 млрд порівняно з $1,5 млрд у червні, додав він.

"Головним чином це відбулося через відновлення достатньо значних обсягів приватних грошових переказів з-за кордону. Приплив коштів за цією статтею дещо скоротився в ІІ кварталі на фоні проблем на ринку праці в Єврозоні, але в липні вже був майже на 20% більше, ніж у липні минулого року. У цілому приватні грошові перекази є одним з найбільш стабільних джерел надходження валютних коштів у країну: у цілому за 7 місяців - 4,1 мільярда доларів США, що на 5% більше, ніж за цей же період торік", - повідомив Сергій Ніколайчук.

Фахівець також зауважив, що ще однією важливою статтею у фінансовому рахунку є готівкова іноземна валюта поза банками. Незважаючи на деяке підвищення її приросту в липні, загалом у цьому році спостерігається стабільне скорочення попиту на іноземну готівку, її приріст на 42% менше, ніж у січні - липні минулого року.

"Завдяки профіциту платіжного балансу резервні активи на кінець липня перевищили 30 мільярдів долаоів США, і наразі забезпечують покриття імпорту майбутнього періоду протягом 3,5 місяця", - констатував Ніколайчук.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку похвалилися профіцитом платіжного балансу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути