Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2012 09:03

У Нацбанку - два гучних звільнення

У Нацбанку - два гучних звільнення
Керівництво НБУ звільнило двох топ-менеджерів. Фото: pdp.net.ua

Керівництво Національного банку України (НБУ) звільнило двох топ-менеджерів з команди колишнього глави Володимира Стельмаха - директора генерального економічного департаменту Ігоря Шумила та директора департаменту фінансового моніторингу Олексія Бережного.

Про це з посиланням на джерело в Нацбанку пише "Комерсант-Україна" у публікації "Командний підхід".

Шумило підтвердив газеті інформацію, відмовившись коментувати причини звільнення.

"Я поки не вирішив, чим буду займатися далі", - сказав він.

Вже вчора ввечері його прізвище зникло з переліку членів правління на сайті НБУ.

Банкіри називають Шумила одним з найдосвідченіших чиновників НБУ (до приходу в Нацбанк він працював в Міністерстві економіки), здатним вести професійний діалог на будь-якому рівні. За їх словами, представники МВФ в 2010 році рекомендували керівництву країни після відходу Стельмаха призначити главою центробанку саме Шумила, відзначаючи його відкритість, принциповість, незаангажованість і вміння аналізувати економічні процеси. Ймовірно, його принциповість в оцінці поточної ситуації і призвела до звільнення. Джерело в уряді пояснило виданню, що минулого тижня на засіданні Кабміну під час обговорення макропрогнозів виник конфлікт:

"Нацбанк підтримав дуже песимістичні макропрогнози на 2013 рік. Ця позиція, викладена в листі за підписом Шумило, стала дуже несподіваною, що, по всій видимості, і стало основною причиною відставки".

Джерело в НБУ розповіло, що керівництво підписує призначення на Олександра Петрика, який був заступником Шумила, займаючи посаду директора департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ. Петрика колеги характеризують як хорошого фахівця, який "завжди дуже обережний у висловлюваннях і не лізе на рожен".

"Мабуть, визначальним у призначенні виявилося те, що Олександр Петрик народився в Донецьку", - зізнався співрозмовник.

Це не єдина ротація в НБУ з моменту приходу на пост глави центробанку Сергія Арбузова. Минулого тижня "у зв'язку з переходом на нову роботу" був звільнений директор департаменту фінансового моніторингу (раніше - департамент з питань запобігання використанню банківської системи у легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму) Олексій Бережний. Керувати департаментом моніторингу замість нього буде колишня заступниця Бережного - Тетяна Бутковська.

"За останні два роки це найбільш одіозне призначення в НБУ за рівнем професіоналізму", - сказав топ-менеджер одного з банків.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку - два гучних звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути