Ексклюзиви
вівторок, 16 жовтня 2012 09:46

У МВФ пояснили, чому Україні буде корисно підвищити тарифи на "комуналку"

У МВФ пояснили, чому Україні буде корисно підвищити тарифи на "комуналку"
МВФ: підвищення тарифів на 20% мало вплине на добробут багатих українців. Фото: novostiua.net

За розрахунками Міжнародного валютного фонду (МВФ), підвищення тарифів на газ і тепло для населення на 20% дозволить скоротити необгрунтоване субсидування багатих домогосподарств і вивільнити майже 0,2% ВВП країни для адресної допомоги бідним верствам населення і середньому класу.

Відповідні висновки містяться у звіті фонду "Газова цінова політика України: Наслідки підвищення тарифів".

"Розрахунки показують, що підвищення тарифів на 20% мало вплине на добробут багатих. Разом з тим, чіткий графік підвищення тарифів в середньостроковій перспективі стане стимулом для підвищення енергоефективності", - сказано в звіті.

Як зазначили у фонді, на сьогодні існує також незаконна практика використання газу, оплачуваного за тарифами для населення в промислових цілях (через істотну різницю в тарифах для цих категорій споживачів). На думку МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення буде перешкоджати таким зловживанням і призведе до підвищення енергоефективності в промисловості.

Нагадаємо, українська влада вважає за доцільне продовження чинної програми з МВФ.

У кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (понад $15 млрд). За даними Національного банку України, країна змогла отримати два транші на загальну суму $3,4 млрд.

З весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду. Україна вже більше року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення "газових" переговорів з Росією. Чинна програма stand by завершується в кінці 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ пояснили, чому Україні буде корисно підвищити тарифи на "комуналку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути