середа, 16 серпня 2023 14:03

У Мінфіні сказали, скільки грошей виплатили військовим

У Мінфіні сказали, скільки грошей виплатили військовим
В Україні найбільшою статтею державного бюджету є грошове утримання військовослужбовців. Фото: volynnews.com

Найбільшою статтею видатків загального фонду державного бюджету України за сім місяців 2023 року було грошове утримання військовослужбовців.

На це спрямували майже 520 млрд грн або третину всіх видатків, повідомляє Міністерство фінансів з посиланням на дані Державної казначейської служби.

Загалом за січень-липень цього року видатки загального фонду державного бюджету становили 1,64 тлрн грн, з яких у липні – 231,8 млрд грн.

Найбільше ‒ 40,8% від загального обсягу видатків ‒ було спрямовано на оплату праці з нарахуваннями. На це витратили 669,9 млрд грн. Причому на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 млрд грн. У липні всього на оплату праці спрямували 100,5 млрд грн, з яких для військових – 76,9 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони витратило 27 млрд на зброю і її не дочекалося – ЦПК

Другою за обсягом статтею є оплата використання товарів і послуг (24,8% від загального обсягу видатків). На це спрямували 406,3 млрд грн, зокрема 65,3 млрд грн у липні.

Більше половини цієї суми також йде на Збройні сили: 276,9 млрд грн витратили на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, засобів індивідуального захисту, пального, харчування тощо. Ще 78,6 млрд грн перераховано Національною службою здоров'я на програму державних гарантій медичного обслуговування населення.

Далі йде соціальне забезпечення, в тому числі пенсії, стипендії тощо – 304,6 млрд грн. Із них 159 млрд грн спрямували на трансферт Пенсійному фонду для забезпечення виплати пенсій, 105,5 млрд грн – для виплати Міністерством соціальної політики на соціального захисту.

Серед найбільших видатків також – трансферти місцевим бюджетам (5,6% всіх видатків, або 92,3 млрд грн) та обслуговування державного боргу (7,8% видатків, або 128,1 млрд грн).

Кабмін затвердив розмір щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців і рятувальників на час воєнного стану. Розмір доплат на час дії воєнного стану становитиме 30 тис. грн щомісяця.

Для осіб, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 тис. грн. А для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях, – 100 тис. грн. Також встановлюються щомісячні доплати для строковиків і курсантів у розмірі 6 тис. грн і 2,35 тис. грн відповідно.

Зараз ви читаєте новину «У Мінфіні сказали, скільки грошей виплатили військовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути